Nagyvilág

2016.01.13. 18:45

Ma éjjel ünneplik a szláv világban a Régi Újévet

A volt szovjet köztársaságban élő szlávoknak és ortodox hívőknek csak holnap kezdődik az új esztendő, amelyhez sajátos szokások is kapcsolódnak.

A volt szovjet köztársaságban élő szlávoknak és ortodox hívőknek csak holnap kezdődik az új esztendő, amelyhez sajátos szokások is kapcsolódnak.

A Julián naptár szerinti Újév előestéjét az ukránok és az oroszok bőséges-bőkezű estének (scsedrij vecsir) hívják. Bár a hivatalos szilveszterezés ma már náluk is az európai időszámítás szerint történik, sokan mindmáig megünneplik az úgynevezett Régi Újévet is, ami január 13-áról 14-ére virradó éjjel következik be.

Az ukrán és orosz népi hagyományok szerint az óév utolsó napjának délutánján ifjakból, főleg leányokból álló csoportok járják végig a házakat, bőséget, gazdagságot kívánva a gazdáknak. Az estebéd is gazdag, főleg húsos-pacalos fogásokból áll. De elengedhetetlen az asztalról a karácsonykor is aktuális ’kutya’ is, ami főleg különböző gabonákből és mézből készül. Ez utóbbit, ha véletlenül nem sikerült volna, egy közeli folyóba vagy patakba kell önteni, hogy elvigyen minden rosszat.

Éjfélkor lepényeket kínálnak fel, amelyekbe különböző tárgyakat sütöttek a gazdasszonyok. Ha az ilyen „szerencselepényben” cérnát talált az elfogyasztója, akkor hosszú út, ha pénzérmét – gazdagság, ha gombot, úgy nagy változás vár rá az új esztendőben.

Másnap, amolyan utószilveszterezésként a rokonokat illik végiglátogatni. Az új év első napja egyben az új vetés (poszivannya) ünnepe is. Ezért a házigazdákat búzával, rozzsal vagy egyéb magokkal hintik meg, és kívánnak gazdag nekik gazdag esztendőt. A Régi Újév nyitónapja ezzel együtt a különböző jóslásoknak is a legfőbb ideje. Ekkor lehet megtudni, hogy milyen lesz az esztendő időjárása, férjhez megy-e és kihez az eladósorba érett leány.

A Julián-féle újévet az egykori Jugoszláviában is tartják például a macedónok, a szerbek és a montenegróiak. De Svájc egyes német kantonjaiban is dívik az Alter Silvester ünneplése, ám ott a szlávoktól eltérően nem az egyházi szokásjog alapján, hanem az „újonnan” bevezetett Gergely-naptárral szembeni csökönyös elutasító magatartásból fennmaradt hagyományként.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!