Nagyvilág

2016.01.04. 18:03

Megkezdték a felrobbant gázvezeték helyreállítását Kárpátalján

Kárpátalján az Ukrtranszhaz szakemberei folyamatosan dolgoznak Szojuz (Szövetség) nemzetközi földgázvezeték megsérült szakaszának cseréjén.

Kárpátalján az Ukrtranszhaz szakemberei folyamatosan dolgoznak Szojuz (Szövetség) nemzetközi földgázvezeték megsérült szakaszának cseréjén.

A gázömlés, majd az azt követő robbanás helyszínén kivágták és eltávolították a sérült csődarabot, amelyet szakértői vizsgálat céljából Kijevbe szállítottak. A hiányzó rész helyére egy új csövet illesztenek.

Az ukrán gázszállító művek helyszíni vizsgálatai alapján az 1420 milliméteres vezeték az egyik hegesztési varrat mentén, anyagfáradás miatt kezdett szivárogni, amit a megsüllyedő talaj is súlyosbított. Mint arról beszámoltunk, a Huszt környéki lakosok január 1-én délelőtt észlelték a gázömlést. A kiszabaduló gáz mintegy másfél óra múlva, hatalmas robbanás kíséretében begyulladt.

A hatóságok közlése szerint sem a detonáció, sem a későbbi tűz nem okozott számottevő környezeti károsodást, továbbá senki sem sérült meg. A helyszíni szemle során megállapították, hogy a szivárgásnak fizikai okai voltak, kizárva ezzel az esetleges terrorcselekmény gyanúját.

Az Ukrtranszhaz központi diszpécseri szolgálata úgy tájékoztatott, hogy az eset nem okozott zavart a Szlovákia és Magyarország irányába folyó orosz földgázszállítás folyamatosságában – írja a Mukachevo.net.

- Palkó István -


Péntek délelőtt robbanás történt a Szojuz (orenburgi) nemzetközi földgáz-vezeték kárpátaljai szakaszán. Senki nem halt meg.tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!