Nagyvilág

2016.03.18. 19:17

A magyar és a lengyel államfő is a minszki megállapodások betartása mellett állt ki

Budapest - Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő is a minszki megállapodások betartásának jelentőségét hangsúlyozta az Oroszországgal szembeni szankciók megszüntethetőségével kapcsolatban pénteken Budapesten.

Budapest - Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő is a minszki megállapodások betartásának jelentőségét hangsúlyozta az Oroszországgal szembeni szankciók megszüntethetőségével kapcsolatban pénteken Budapesten.

A két elnök a Sándor-palotában tárgyalt, majd a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Áder János kijelentette: a minszki megállapodásokat mindenkinek be kell tartania, minden továbblépésnek ez a feltétele.

Jó lenne, ha mielőbb olyan feltételek állnának elő, hogy a szankciók megszüntethetők legyenek, mert komoly gazdasági károkat okoztak az intézkedések - vélekedett.

Andrzej Duda elmondta: a szankciók életbe léptetése egy jogi eszköz volt, amely válasz volt arra, hogy Oroszország megszegte a nemzetközi jogot. A szankciók eltörlésének lehetőségéről beszélve először meg kell vizsgálni a helyzetet, hogy milyen mértékben tartja be Oroszország a minszki megállapodásokat, hogy betartja-e egyáltalán, és mindezt jogi szempontból kell megnézni - közölte.

A magyar államfő arra is kitért, hogy miután az elmúlt években célként jelölték meg a diverzifikációt az energiapolitikában, érthetetlen, hogy az új beszerzési útvonalakat miért nehezítik mindenféle mondvacsinált eszközzel, hiszen másként ez a cél nem megvalósítható, akár például az azeri vagy a katari gáz Európába juttatásáról van szó.

Arról is beszélt, hogy az EU döntéseit mindenkinek komolyan kellene venni, és ha döntés születik arról, hogy kétirányúvá tesznek egyes vezetékeket, például Magyarország és Horvátország, vagy Magyarország és Románia vonatkozásában, akkor nem lehetséges, hogy Magyarország teljesíti a kötelezettségét, határidőre megvalósítja a beruházásokat, de a másik két ország ezt nem teszi meg.

A kétoldalú gazdasági kérdésekről Áder János elmondta: a magyar-lengyel kapcsolatok dicséretesen fejlődtek az elmúlt években, de még komoly tartalékokat rejtenek. Példaként említette, hogy lengyel trolik és csuklós buszok segítik a fővárosi tömegközlekedést, továbbá kiemelte a jelentőségét a Gdansktól az Adriáig húzódó vasútvonal megteremtésének és a közös energiapolitika kialakításának.

A lengyel államfő is kitért arra, hogy fontos kiépíteni a közlekedési és energetikai folyosót a két ország között, és a vasúti, közúti összeköttetések területén komoly fejlesztések szükségesek.

A magyar-lengyel kereskedelmi mérleg jól alakul, értéke 8 milliárd euró - jegyezte meg.

Közölte: idén nyáron Lengyelország veszi át a V4 vezetését, és elnöksége alatt az ország nagy hangsúlyt helyez az infrastrukturális fejlesztésekre, amelyeket később a magyar elnökség is folytathat.

Mindkét államfő beszélt arról is, hogy a március 23-ai magyar-lengyel barátság napja alkalmából találkoztak. Áder János emlékeztetett: hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy minden évben, felváltva Magyarországon és Lengyelországban megünnepelik ezt a napot.

Andrzej Duda közölte: az idei év azért is különleges, mert az 1956-os poznani felkelés és a magyar forradalom 60. évfordulóját is megünnepelik, és a poznani események évfordulójára meghívta magyar kollégáját.

A lengyel államfő a március 23-ai magyar-lengyel barátság napja alkalmából tesz háromnapos hivatalos látogatást Magyarországon. Andrzej Duda, akit útjára elkísért felesége, Agata Kornhauser-Duda, csütörtök este érkezett Budapestre.

A magyar és a lengyel elnök délután részt vesz a Buda-Pest és Krakkó című kiállítás megnyitóján. Szombaton a lengyel vendég és magyar kollégája ünnepi misén vesz részt a Szent István-bazilikában, Andrzej Duda megkoszorúzza a Hősök emlékkövét, majd a két államfő beszédet mond a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezendő ünnepi programon a Pesti Vigadóban.

A tavaly augusztusban hivatalba lépett Andrzej Duda látogatása befejező napján találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével.

Március 23-át a magyar és a lengyel parlament 2007-ben kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!