Nagyvilág

2016.05.26. 16:47

Czibere Károly: a magyar kormány folytatja és bővíti a Kárpátaljának nyújtott támogatást

Beregszász - Kárpátalja magyarságának és egész lakosságának éreznie kell, hogy a magyar kormány a migránsválság ellenére sem feledkezett meg róla, és folytatja, sőt bővíti a térségben élőknek nyújtott sokrétű támogatást - jelentette ki Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Beregszászon.

Beregszász - Kárpátalja magyarságának és egész lakosságának éreznie kell, hogy a magyar kormány a migránsválság ellenére sem feledkezett meg róla, és folytatja, sőt bővíti a térségben élőknek nyújtott sokrétű támogatást - jelentette ki Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Beregszászon.

Czibere Károly Beregszászon tett egynapos látogatása során szociális intézményeket keresett fel és magyar egyházi, valamint közigazgatási vezetőkkel találkozott. A politikus Babják Zoltán polgármester kíséretében felkereste a polgármesteri hivatal által működtetett szociális központ ingyenkonyháját, amelynek az EMMI anyagi támogatásával vásárolt és a helyszínre a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében eljuttatott 750 kilogrammnyi tartós élelmiszert adott át. Ugyancsak tartós élelmiszerekből álló csomagokat nyújtott át a beregszászi 5. számú óvodának.

A szociális központban tett látogatása után Czibere Károly az MTI érdeklődésére elmondta: mostani, egy éven belül második beregszászi látogatásának a célja, hogy Kárpátalja magyarsága és egész lakossága érezze, a magyar kormány a migránsválság ellenére sem feledkezett meg róla, és folytatja, sőt bővíti a térségben élőknek nyújtott sokrétű támogatást. Kárpátalja támogatásának kérdése folyamatosan napirenden van a magyar kormány részéről, Beregszászon ennek az aspektusait tekintjük át a helyi egyházi és közigazgatási vezetőkkel - tette hozzá, megjegyezve, hogy két tonnát meghaladó, több mint egymillió forint értékű tartósélelmiszer-adománnyal érkezett a kárpátaljai városba.

A Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével, és Nagy Bélával, a református diakóniai központ vezetőjével folytatott megbeszéléséről az államtitkár kifejtette: "mivel a református egyház Kárpátalján nagyon fontos megtartó erő és az élet sok területén jelen van, így az egészségügyben, a házi gondozás, a falugondnokság szervezésében, a gyermekvédelemben, a közoktatásban, így alapvetően ezeket a kérdéseket, a velük kapcsolatos problémákat tekintettük át. Felvázoltuk továbbá azokat az irányokat, amelyekben a magyar kormány és az anyaországi református egyház hatékony segítséget nyújthat a gondok megoldása vagy enyhítése érdekében". Kitértünk is, hogy a magyar kormány hárommillió forinttal támogatja ötezer kárpátaljai gyermek református egyház által szervezett nyári táboroztatását, további egymillió forinttal az óvodai étkeztetést, és támogatást ad egy, a sürgősségi ellátást nagyban megkönnyítő mentőautó beszerzéséhez, amelyet az egyház fog fenntartani - mondta.

Czibere Károly kiemelte, a Babják Zoltán polgármesterrel folytatandó megbeszélésen elsősorban Beregszász lakosságának szociális helyzetét tekintik át, és azt, hogy milyen magyar kormánytámogatással lehetne hatékonyabbá tenni a rászorulók megsegítését a városban. Említésre méltó, hogy Babják Zoltánnak alaposan kidolgozott szociális programja van, amit sikeresen valósít meg - fűzte hozzá.

Az államtitkár jelezte, Sin Józseffel, a beregszászi járási tanács (közgyűlés) és egyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) beregszászi járási szervezete elnökével ugyancsak szociális kérdéseket vizsgálnak majd. "Engem elsősorban az érdekel , hogy közigazgatási és politikai vezetőként hogyan látja a kárpátaljai helyzetet abból a szempontból, hogy a magyar kormány a térségben átfogó, minden területre kiterjedő folyamatos támogatás nyújtására törekszik, beleértve a gyermekvédelmet és a társadalmi felzárkóztatást is. Megvitatjuk továbbá a kárpátaljai magyar vezetővel, hogy miként fejleszthetnénk, fűzhetnénk szorosabbra a jövőben az együttműködésünket - mondta Czibere Károly.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!