Nagyvilág

2016.06.16. 20:43

Lövöldözésben megsebesült egy brit parlamenti képviselő, őrizetbe vétel

London - Lövöldözésben súlyosan megsebesült csütörtökön egy brit parlamenti képviselő. A rendőrség egy férfit őrizetbe vett. A politikai pártok az incidens után közös kezdeményessel felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampányát.

London - Lövöldözésben súlyosan megsebesült csütörtökön egy brit parlamenti képviselő. A rendőrség egy férfit őrizetbe vett. A politikai pártok az incidens után közös kezdeményessel felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampányát.

A 41 éves Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője, aki a tavalyi parlamenti választásokon nyerte el mandátumát, éppen fogadóórájáról jött ki az észak-angliai Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, amikor a támadás érte.

A kétgyermekes képviselőnőt mentőhelikopterrel szállították egy leedsi kórházba.

A BBC által idézett szemtanúk szerint a támadó egy régi típusúnak tűnő kézifegyverből három lövést adott le Jo Coxra, majd késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő sebesültbe.

Könnyebben megsebesült egy másik férfi is, aki megpróbálta feltartóztatni a támadót.

A rendőrség délutáni közleményében ezeket a részleteket nem erősítette meg, de közölte, hogy a képviselőt válságos állapotban szállították kórházba.

Nem sokkal az incidens után egy 52 éves férfit őrizetbe vettek.

Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy a csütörtök délutáni és esti kampányrendezvényeket törlik, és minden kampánytevékenységet felfüggesztenek a nap hátralévő részére.

David Cameron miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot a történtek után.

Nagy-Britanniában legutóbb hat éve ért támadás parlamenti képviselőt.

A szintén munkáspárti Stephen Timms 2010 májusában választókerületében, az északkelet-londoni East Ham kerületben ugyancsak képviselői fogadóórát tartott, amikor egy brit muszlim diáklány késsel megsebesítette. A merénylőt, a 21 éves Roshonara Choudhryt a helyszínen őrizetbe vették, és még ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönre ítélték.

Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült.

A bírósági eljárás során kiderült, hogy Choudhry bosszúból követte el a támadást, amiért Timms annak idején megszavazta az alsóházban Nagy-Britannia katonai részvételét az iraki háborúban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!