Nagyvilág

2016.08.17. 14:33

Ismertették a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkárjelöltjeit

Belgrád - Négy államtitkára lesz a legnagyobb délvidéki magyar pártnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) a szerb kormányban: a korábbi öt államtitkár közül három marad, és újdonságként az oktatási minisztériumban is lesz képviselője a VMSZ-nek.

Belgrád - Négy államtitkára lesz a legnagyobb délvidéki magyar pártnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) a szerb kormányban: a korábbi öt államtitkár közül három marad, és újdonságként az oktatási minisztériumban is lesz képviselője a VMSZ-nek.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője és magyar-albán kisebbségi frakciójának vezetője szerdán az Újvidéki Rádióban ismertette az államtitkárjelöltek neveit.

Vickó Ferenc onkológus az utóbbi két évben az egészségügyi minisztériumban volt államtitkár, és ismét őt jelölték erre a pozícióra. Az 57 éves szakpolitikus 2014-es kinevezése előtt a Vajdasági Onkológiai Intézet igazgatója volt, emellett pedig évek óta sebészetet tanít az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán.

A 67 éves Kern Imre az építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi minisztérium államtitkára marad. Két évvel ezelőtti kinevezéséig a vajdasági fejlesztésekkel foglalkozott a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyetteseként.

A mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumban sem lesz államtitkárváltás. Továbbra is a 40 éves Juhász Attila, bánsági mezőgazdasági mérnök felel majd ezért a területért. Korábban vajdasági tartományi képviselő volt.

Az oktatásügyi minisztériumban eddig nem volt szakpolitikusa a Vajdasági Magyar Szövetségnek, ezt a funkciót ezentúl Vicsek Annamária tölti be, aki 2014 és 2016 között a párt parlamenti képviselője volt, és már akkor is főként oktatási kérdésekkel foglalkozott.

Az államtitkárokat hivatalosan néhány héten belül nevezik ki.

Pásztor István, a VMSZ elnöke korábban úgy fogalmazott, azért ezekben a minisztériumokban kért államtitkári helyeket a pártja, mert ezek azok a területek, amelyek a vajdasági magyarság érdekérvényesítése szempontjából kiemelkedően fontosak.

A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) és a VMSZ vasárnap írt alá 11 pontból álló koalíciós szerződést, amely az élet minden területét érinti, különös tekintettel a gazdaságra, az állampolgárok életszínvonalának javítására és a Vajdaság fejlesztésére. A két párt egyebek között megállapodott abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkezdi annak a törvénynek a módosítását, amely a nemzeti kisebbségek helyzetére, a kisebbségi nyelven történő oktatásra, a művelődésre, valamint a kisebbségi nyelven történő tájékoztatásra vonatkozik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!