Nagyvilág

2017.09.11. 15:29

Videó: Szaakasvili az egyenruhások sorfalán áttörve tért „haza” Ukrajnába

Ukrajna - Az ukrán állampolgárságától megfosztott volt Odessza megyei kormányzó útlevelét nem kezelték a határon, így a volt grúz elnök jogilag illegálisan tartózkodik Ukrajnában.

Ukrajna - Az ukrán állampolgárságától megfosztott volt Odessza megyei kormányzó útlevelét nem kezelték a határon, így a volt grúz elnök jogilag illegálisan tartózkodik Ukrajnában.

Mihel Szaakasvili Ukrajnába történő hazatérési szándékának hallatán az ukrán hatóságok kutyás rendőröket és felfegyverzett határőrök sokaságát sorakoztatták fel az ukrán-lengyel határátkelőkön. Amerikai és európai körútja végén a volt grúz elnök előre bejelentette, hogy szeptember 10-én azzal az ukrán útlevéllel kíván visszatérni Ukrajnába, amelynek elkobzására Petro Porosenko államfő személyesen utasította a határőrséget.

Odessza megyei volt kormányzója vasárnap el is indult Lengyelországból gépkocsijával. Út közben értesülve arról, hogy a közúti átkelőket eltorlaszolták az ukrán határőrök úgy döntött, hogy Przemyślben átül az Ukrajnába tartó nemzetközi IC-re. A vonat személyzete azonban főnöki utasításra felszólította, hogy hagyja el a szerelvényt.

Szaakasvili ezt követően – újságírók, politikusok és híveinek egy csoportja kíséretében autóbusszal folytatta útját. Végül az előre beharangozott helyett egy másik átkelőn próbálkozott, ahol akadálytalanul átment az útlevél-ellenőrzésen. Az ukrán határőrök azonban nem voltak hajlandók kezelni az okmányát, és határőrökből, rendőrökből álló sorfal állta útját.

Az ukrán oldalon rá várakozó híveinek több száz fős tömege azonban erőszakkal áttörte a kordont, és élő gyűrűbe fogva átkísérték őt a határon, ahol már egy gépkocsi konvoj várta a politikust. Estére már Lembergben volt, ahol a város polgármesterével sétált, majd vacsorázott meg jóízűen – és ahol Julija Timosenko is várta.

A határon történt incidensre az ukrán belügyminiszter higgadtan reagált. Arszen Avakov megállapította, hogy a rendőrség és a határőrség az előírásokat betartva intézkedett. Közölte, hogy Szaakasvilinek mindenképpen át kell esnie az Ukrajna területére történő beléptetés procedúráján. A határátkelőn tapasztalt rendbontás résztvevőinek pedig vallomást kell tenniük a provokáció tárgyában.

A Mihel Szaakasvili Ukrajnába történő hazatérésével kapcsolatos ukrán hisztéria és botrány tárgyában a lengyel külügyminisztérium hétfőre bekérette Ukrajna varsói nagykövetét – írja a RIA Novosztyi.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!