Nagyvilág

2018.09.17. 19:34

A közönség segítségével akar megvásárolni egy festményt a madridi Prado

Madrid - Mikromecenatúra programot indított az idén 200 éves világhírű madridi Prado múzeum, Simon Vouet Kislány galambbal című festményének megvásárlásához kérik a közönség hozzájárulását.

Madrid - Mikromecenatúra programot indított az idén 200 éves világhírű madridi Prado múzeum, Simon Vouet Kislány galambbal című festményének megvásárlásához kérik a közönség hozzájárulását.

"Azt szeretnénk, ha ennek a kislánynak több ezer szülője lenne" - nyilatkozta Andrés Úbeda, a múzeum igazgató-helyettese, aki szerint a kis adományok fontosak, hiszen így sokan magukénak érezhetik a műalkotást.

A 17. századi festmény 200 ezer euróba (67 millió forint) kerül, a felajánlásokat öt eurótól várják, akár a képtár internetes oldalán, akár a múzeumban az erre a célra kihelyezett urnánál december 31-ig.

Andrés Úbeda szerint nagyon különleges képről van szó, mivel kevés portré készült gyereklányokról ebben az időszakban, amikor jellemzően inkább felnőtt, idősödő férfiakat, jelentős társadalmi befolyással rendelkező személyeket örökítettek meg.

A mikromecenatúra program része a Prado jubileumi rendezvénysorozatának, amelyek közös célja, hogy közelebb vigyék az intézményt a közönséghez.

Az évfordulós események hivatalosan 2018. november 19-én indulnak a múzeum kétszáz évét átfogóan bemutató tárlattal.

2019 tavaszán az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben mutatják be a Velázquez, Rembrandt, a spanyol és holland aranykor című kiállítást, majd a Fra Angelico és a firenzei reneszánsz kezdetei elnevezésű kiállítást.

A Turnén Spanyolországban címmel induló programban pedig a Prado néhány műtárgya más-más spanyol város múzeumában lesz megtekinthető.

A bicentenárium alkalmából több szakmai konferenciának, koncerteknek is otthont ad az épület, és olyan filmek bemutatásával is készülnek, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a múzeumhoz. Ilyen például Milos Forman Goya kísértetei című mozija vagy Fernando Trueba A művész és a modell című alkotása.

A madridi Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, valamint Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely tavaly több mint 3 millió látogatót fogadott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!