Nagyvilág

2018.12.18. 12:22

A tengervíz sótalanításából nyert ivóvíz magnéziumos dúsításáról vitatkoznak Izraelben

Jeruzsálem - Az izraeli ivóvíz mintegy háromnegyedét jelentő sótalanított tengervíz magnéziumos dúsításán vitatkoznak Izraelben a legújabb egészségügyi kutatások alapján - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden.

Jeruzsálem - Az izraeli ivóvíz mintegy háromnegyedét jelentő sótalanított tengervíz magnéziumos dúsításán vitatkoznak Izraelben a legújabb egészségügyi kutatások alapján - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden.

Izraelben évente mintegy 600 ezer köbméter tengervizet sótalanítanak, jelenleg ebből nyerik az ivóvíz 70 százalékát és újabb sótalanítók építésével ez az arány növekedni fog a jövőben. Ennek köszönhető, hogy elég víz jut a háztartásoknak és a mezőgazdaságnak, noha az utóbbi évek kirívóan csekély csapadékmennyisége miatt száz éve nem mért alacsony szintre csökkent a legnagyobb édesvízkészletet biztosító Kinneret-tó.

A sótalanított tengervíz az utóbbi évtizedben fokozatosan egyre nagyobb részét adta Izrael vízellátásának. Az utóbbi években azonban az egészségügyi minisztérium szakemberei arra hívták fel a figyelmet, hogy a sótalanított tengervízből hiányzik számos olyan ásványi anyag, amely a természetes ásvány- és forrásvizekben megtalálható. A legnagyobb gondot a magnézium hiánya okozza. Az ország legnagyobb egészségbiztosítási pénztára, a Klalit 178 ezer páciens adatait elemző kutatást végzett erről.

Az eredmények szerint hat százalékkal többen szenvedtek szívbetegségben, s kaptak szívinfarktust azon területek lakói közül, ahol az ivóvizet sótalanítással nyerik, szemben azokkal a területekkel, Felső-Galilea vagy a Golán-fennsík lakóival, ahol az embereknek jelenleg nincsen hozzáférése a sótalanított ivóvízhez.

Ezért az egészségügyi minisztérium a világon elsőként, literenként 20-30 milligramm magnézium hozzáadását javasolja a sótalanított ivóvízhez, hogy a természetes forrásvizekkel azonos magnéziumszintre jusson. Ennek a dúsításnak azonban igen magasak lennének a költségei, az egészségügyi minisztérium szerint évi 60 és 180 millió sékel (5-15 milliárd forint) között) míg a vízügyi hatóság szerint 600 millió sékelbe (csaknem ötvenmilliárd forintba) kerülne.

Izrael sokéves vita, és hároméves szünet után tavaly ismét dúsítani kezdte fluorral az ivóvizet a fogszuvasodás csökkentésére. Az újabb beavatkozás ellenzői szerint nem központilag, hanem mindenkinek magának kellene döntenie egészsége érdekében, és saját belátása szerint tabletták szedésével és étrendje megváltoztatásával kellene biztosítania a megfelelő magnéziumszintet szervezetében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!