Bulvár-celeb

2023.07.11. 20:47

Borzasztó betegség tizedeli az állatokat a macskák szigetén

Fertőző hashártyagyulladás tizedeli Cipruson a macskákat a macska-koronavírus (FCoV) egy variánsa miatt.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Irina Vasilevskaia

Kosztisz Larku, a nicosiai állatklinika állatorvosa elmondta az AFP-nek, hogy a lázzal, hasfelfújódással és gyengeséggel járó hashártyagyulladást (Feline infectious peritonitis, FIP) a bélrendszerben előforduló macska-koronavírus egy mutációja okozza. A  vírusvariáns gyorsan terjed Cipruson, de az emberre nem veszélyes.

Dinosz Ajomamitisz, a CVA ciprusi állatvédő szervezet alelnöke úgy tudja, hogy a betegség mintegy 300 ezer, főleg kóbor macska halálát okozta január óta a szigetországban, ezért azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt a kór visszaszorítása érdekében.

A nehezen diagnosztizálható betegség kezelése igen költséges. Cipruson egyelőre csak egy nagy-britanniai bejegyzésű gyógyszer korlátozott használata engedélyezett erre a célra, a kezelés 3-7 ezer euróba (1,1 - 2,6 millió forint) kerül állatonként. 

A szakemberek a lehetséges megoldást abban látják, hogy engedélyezik az Indiában az emberi koronavírus kezelésére jóváhagyott Molnupiravir nevű gyógyszert. Ennek alkalmazása csak mintegy 200 euróba (76 ezer forint) kerülne állatonként.

Ciprus szigetét azért nevezik régóta a "macskák szigetének", mert gazdája mellé temetve ott találták meg a háziasított macska legrégebbi ismert csontvázát egy 9 ezer évesre becsült sírban. Mint egy állatvédő fogalmazott, ha a FIP tovább szedi áldozatait, Ciprus a macskák szigetéből a halott macskák szigetévé változhat.


Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!