Nyíregyháza hírei

2012.10.17. 09:12

Gazdára lelhetnek a bent tartott diplomák

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola szenátusának egy áprilisi határozata az intézményi nyelvi vizsgák révén lehetővé tette a korábban nyelvvizsga-bizonyítványok hiányában visszatartott diplomák kiváltását.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola szenátusának egy áprilisi határozata az intézményi nyelvi vizsgák révén lehetővé tette a korábban nyelvvizsga-bizonyítványok hiányában visszatartott diplomák kiváltását.A főiskolán nagyon sok régi hallgatót érint a rendelkezés, s az első vizsgák azt mutatják, sokan élnek a lehetőséggel. Az eddigi több mint száz jelentkező 70%-a kapta meg diplomáját a sikeres belső nyelvi vizsga alapján, ami tartalmilag igazodik az állami vizsgákhoz, csupán technikai könnyítéseket tartalmaz. Ilyen könnyítés, hogy nincsen magnóhallgatás és nincsenek minimum követelmények az egyes vizsgarészeknél.

A főiskolán a következő vizsgaalkalmakkor is sok jelentkezőre számítanak, remélik, hogy a rendelkezésre álló három év alatt a bent tartott több mint 4000 diploma jelentős része gazdára talál. Az igényeknek megfelelően tervezik a lovári nyelvből való vizsgáztatás bevezetését is. A belső nyelvi vizsgával azonos értékű és a szintén mentességet adó intézményi ProLearning nyelvoktató rendszer záróvizsgáját ugyancsak szeptemberben tették le az első jelentkezők. Az ingyenes tanulást lehetővé tevő ProLearning nyelvoktató csomagot választók egy angol nyelvű tanúsítványt is kapnak, amin a szatmárnémeti partnerintézmény aláírása is szerepel. A mindenki számára nyitott, autodidakta jellegű rendszernek jelenleg több mint 70 aktív résztvevője van. A hallgatókkal online kapcsolatot tartó tanárnő szerint a felkészültségük biztató. Sokaknak éppen a távoktatás módszere segít a gátlások leküzdésében és az ismeretek megszerzésében.

A vizsgák alól mentességet csak az kaphat, aki az adott idegen nyelvből záróvizsgát vagy szigorlatot tett, amit alapfokú nyelvvizsgaként fogadnak el. Az idén felvett hallgatókra az új szabályozás már nem vonatkozik, s a mesterképzésben szintén továbbra is feltétele a diploma megszerzésének a követelményekben előírt állami nyelvvizsga, aminek letétele alól csak azok mentesülnek, akik már a tanulmányaik elkezdésekor betöltötték a negyven évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!