Nyíregyháza hírei

2012.11.19. 18:48

A közjog „gubancairól” beszélt Kolláth György

Nyíregyháza - A Táncsics Alapítvány szervezésében tartott ma 17 órától előadást dr. Kolláth György alkotmányjogász „Közjogi gubancok és egérutak” címmel.

Nyíregyháza - A Táncsics Alapítvány szervezésében tartott ma 17 órától előadást dr. Kolláth György alkotmányjogász „Közjogi gubancok és egérutak” címmel.A megyei könyvtárban megtartott fórum előtt a sajtó képviselőinek néhány mondatban öszefoglalta előadásának esszenciáját.

– Közel sem úgy működik ma Magyarországon a jogalkotás, mint ahogy annak egy demokratikus jogállamban kellene – kezdte az alkotmányjogász, aki így fogalmazott: „a jog a politika ágyasa lett”. Kolláth György szerint a két és fél év alatt meghozott ötszáz törvény közül nem egy csak azért született, hogy azzal valakinek kedvezzenek, vagy valakivel kiszúrjanak.

– Egy törvény életbe lépése előtt meg kell alkotni egy konkrét törvényszöveget, egy indoklást, el kell készíteni egy gazdasági és társadalmi hatástanulmányt, de ezekről manapság szó sincs. Úgy alkotják és fogyasztják a törvényeket, mint a sört vagy a parizert – közölte Kolláth György. Az alkotmányjogász konkrét példákat is hozott az általa közjogi gubancoknak aposztrofált jelenségre: a bírák kényszernyugdíjazása, a szerencsejáték-ipar lerombolása, a földtörvény sarkalatos törvénnyé minősítésének a szándéka, a választójogi regisztráció bevezetése.

– Az unortodoxia mindenre rátette a kezét, bár a luxemburgi bíróság elítéli ezeket az intézkedéseket, itthon büszkék rá az érintetteket – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!