Nyíregyháza hírei

2012.12.12. 16:04

Frakcióvezetők a csütörtöki közgyűlés előtt

Nyíregyháza - Frakcióvezetők a csütörtöki közgyűlés három napirendi pontjáról.

Nyíregyháza - Frakcióvezetők a csütörtöki közgyűlés három napirendi pontjáról.

A Jósa András Múzeum átvétele

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Az egy éve állami tulajdonba és fenntartásba került megyei múzeumok 2013. január 1-jétől a személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek egyidejű átadásával a megyeszékhelyek, megyei jogú városok fenntartásába kerülnek. A Jósa András Múzeum, és tagintézményei – a Kállay Gyűjtemény, és a Sóstói Múzeumfalu –, valamint a múzeum telephelyei az önkormányzatunk fenntartásába kerülnek. Hangsúlyozni kívánom, hogy elkötelezettek vagyunk a múzeum iránt, bár még folynak az egyeztetések és pontosítások, lehetőségeink szerint igyekszünk biztosítani a további zavartalan munkát, és a szakemberek felbecsülhetetlenül fontos értékmegőrző tevékenységét.

Nagy László (MSZP)

Ismét egy olyan előterjesztésről dönt a közgyűlés, melyben több bizonytalanság is látható. Az „erőltetett menet” most már többedszer időzavart okoz az előterjesztők munkájában. Az egyeztetések még nem zárultak le, ennek ellenére minden olyan döntést támogatunk, amely a város érdekeit, kulturális értékeink gyarapodását szolgálják.

Úgy látszik a nyolc év kormányzásra történő felkészülés sem volt elég, hiszen kapkodás és fejetlenség jellemzi az elmúlt 2 évet. Így fordulhat elő, hogy a paposi gótikus templom is a nyíregyháziaké lehet átmenetileg.

Vass Zoltán (Jobbik)

Mint ahogyan a színház átvétele is fontos volt számunkra, ugyanilyen jelentőséggel bír a múzeum átvétele is. Nagyon fontos, hogy a nemzeti kultúra, az emlékeink, a hagyományaink átörökítődjenek az eljövendő nemzedékekre is. Ehhez a legjobb gazda a helyi önkormányzat, amely sajátjának érzi ezeket az intézményéket, és mindent meg fog tenni a jövőben is azért, hogy azok magas színvonalon működjenek. Az átvétel részletei még nem ismertek, de arra kell törekedni ebben az esetben is, hogy tartozásmentesen, minden eszközt és ingatlant számba véve kerüljön a város tulajdonába a múzeum.

Szociális ellátásokról szóló rendelet megalkotása

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Önkormányzatunk a kötelező támogatások mellett önként vállalt ellátásokkal is segíti a rászorulókat ezzel is hozzájárulva a szociális biztonság megteremtéséhez és fenntartásához. A két évvel ezelőttihez képest a város szociális kiadásai, 250 millió forinttal emelkedtek, ezt a pluszforrást a város, pedig úgy tudta biztosítani, hogy hatékonyabbá, jobban szervezetté tette az ellátórendszert. Ez az új szemlélet új szabályozást is kíván. Eddig a közgyűlés az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokat három rendeletben szabályozta, amit összevonva, most egy új rendeletben egységesít. Az egyszerűbb átláthatóbb szabályozás lehetővé teszi, hogy a rászorulók könnyebben és igazságosabban juthassanak az egyes ellátásokhoz.

Nagy László (MSZP)

Az elmúlt 2 évben a folyamatosan romló életkörülményeknek hű tükörképe a jelenlegi előterjesztés. Jól látható, hogy a szociális ellátásokra fordított nominális összeg emelkedik, annak ellenére, hogy van olyan költség, melyet drasztikusan csökkentett az önkormányzat (temetkezési segély) vagy szinten tartott. A kettősség megjelenik úgy is, hogy a gazdagok egyre többet keresnek, a tisztességes munkából kevesebbet keresők pénztárcája viszont egyre véknyabb valóságosan és reálértéken is.

Vass Zoltán (Jobbik)

Három korábbi önkormányzati rendeletből kell egy új rendeletet létrehozni. Egy rendeleten belül lesz szabályozva, hogy milyen pénzbeli és természetbeli juttatásokat kaphatnak a rászorulók, hogy a hajléktalanok milyen lakhatási támogatást kaphatnak, és itt lesz szabályozva a lakhatást segítő adósságkezelési szolgáltatás. Ezekre a dolgokra Nyíregyháza tavaly több mint 1,5 milliárd forintot költött, és ez az összeg folyamatosan növekszik. Hogy ki mennyi támogatásra jogosult, azt magasabb jogszabályok határozzák meg. Az önkormányzat e rendelet megalkotásával csak követi a jogszabályokat.

Díjemelések: szilárdhulladék, folyékony hulladék, illetve élelmezési nyersanyagnorma

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

A gazdasági nehézségek ellenére sikerült ezen fontos közszolgáltatások esetében 4 százalék közelében tartani az áremelkedések mértékét. Tisztában vagyunk vele, hogy minden ilyen lépés okozhat nehézségeket egyes családokban. De bízunk benne, hogy a nemrégiben bejelentett kormányzati árcsökkentő intézkedések, a gáz árának, a távhődíjak 10 százalékos csökkentése jelentősen javítja majd a családok helyzetét.

Nagy László (MSZP)

Az aránytalan és álláspontunk szerint nem végiggondolt díjemeléseket nem tudjuk támogatni. Az aránytalanság a hulladékszállítási díjban és az élelmezési térítési díjakban lelhetők fel. Ismét olyan döntést fogad el a Fidesz, mely részben az idős, egyedül élő nyugdíjasokat sújthatja, részben azon családokat, ahol a kisiskolás alsó-tagozatos gyerek egyenlővé válik a 8. osztályos kamasszal. Ezen döntések is jól szimbolizálják a Fidesz politikáját és szociális érzéketlenségét.

Vass Zoltán (Jobbik)

A díjemelések csak az inflációt követik, de ezeket még így sem tudjuk támogatni. Az állam egyre nagyobb terheket ró az állampolgárokra, és mindezt nem tudja megfelelően kompenzálni. A szemétszállítás díja Nyíregyházán viszonylag alacsony a többi városhoz képest, de ez számunkra nem elég. Akkor örülnénk igazán, ha elérnénk végre azt a nyugat-európai jövedelmi szintet, amely mellett a rezsi költségek kifizetése már nem jelentene gondot senkinek. Ezzel a csábítottak minket az Európai Unióba, de látható, hogy ez is átverés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!