Nyíregyháza hírei

2012.12.10. 09:48

Kemény faggyal támad a december

Nyíregyháza - Hétfő hajnalban Nyíregyházán -10 fokot, a megye más pontjain -15 fokot is mértek. Még nem volt ennyire hideg az elmúlt hetekben, de már több helyről is érkeztek jelentések fagyhalálról.<strong>

Nyíregyháza - Hétfő hajnalban Nyíregyházán -10 fokot, a megye más pontjain -15 fokot is mértek. Még nem volt ennyire hideg az elmúlt hetekben, de már több helyről is érkeztek jelentések fagyhalálról.A hideg és a fagy beköszöntével a megyében már történt tragédia kihűlés miatt; novemberben egy csengeri férfit egy fűtetlen garázsban találtak holtan.

– A november elsejével kezdődő és március végig tartó krízisidőszakban fokozott jelenlétre és állandó készenlétre és gyors beavatkozásra van szükség, hogy a fedél nélkül maradt emberek szakszerű,sok esetben életmentő segítséget kapjanak – mondta lapunknak Somogyiné Katona Anikó, az utcai hajléktalanok ellátásával foglalkozó idén 17 éves Periféria Egyesület szakmai vezetője. A civil szervezet nyilvántartása szerint Nyíregyházán mintegy 25–30-en lehetnek azok, akik az utcán, az erdőben, sátrakban húzzák meg magukat, és a legnagyobb hidegben is a kinti létet választják. – Jó részük elzárkózik attól, hogy az éjjeli menedékhelyre menjen, de a tartós mínuszokban arra törkeszünk, hogy mindenkit védett helyre szállítsunk – említette a szakmai vezető. Az egyesület szociális munkásai és önkéntesei szisztematikus kutatómunkával jutnak el a rejtőzködő hajléktalanokhoz, a krízis autójuk két szakemberrel napi 24 órában folyamatos készenlétben van, esősegélydoboz, meleg takaró, forró tea, ruha, élelmiszer van a kocsin. A szintén éjjel-nappal hívható (42/504-618) regionális diszpécserszolgálat a bejelentések alapján indítja az autót, hogy a lehető leghamarabb megérkezzen a segítség – tette hozzá Somogyiné Katona Anikó. A leghidegebb hónapokban az életben maradás feltételének számító alapszükségletek minimumát jelenti, hogy élelmiszert, orvosi ellátást, gyógyszert biztosítsanak a hajléktanoknak.– Hasonlóan az elmúlt évhez a szociális ellátásban résztvevő intézményekkel megállapodást kötöttünk, amennyiben kritikus helyzetben lévő, nem hajléktalan emberről érkezik hozzánk bejelentés, akkor a krízisautó kimegy ezekre a helyekre is és a munkatársaink az ott tapasztaltak alapján megteszik a szükséges lépéseket a további (egészségügyi, szociális) ellátás érdekében.

130 rászorulót tudnak ellátni

Az evangélikus egyház fenntartásában a megyeszékhelyen éjjeli menedékhelyet, nappali melegedőt, átmeneti szállót, hajléktalan otthont és népkonyhát is működtet. Az Éjjeli Menedékhelyen 100 embert tudnak elhelyezni, de szükség esetén matracokkal, pótágyakkal több mint 150 személynek adnak szállást, annak érdekében, hogy senki ne maradjon az utcán fagy idején. A Rákóczi utcán lévő 100 ember befogadására alkalmas nappali melegedő és 100 adagos népkonyha szolgáltatásait is sokan veszik igénybe, ha kell itt is 130 rászorulót tudnak ellátni – tájékoztatta lapunkat korábban Dezanove Bartolomeu Inacio, az Oltalom Szeretetszolgálat vezetője.

– A megyei rendőr-főkapitányság idén is felkészült a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásának segítésére. Felvettük a  kapcsolatot a hajléktalanokat segítő, támogató karitatív szervezetekkel, krízis központokkal, az önkormányzatokkal, a polgárőr egyesületekkel, a közterület-felügyelet és a társ-rendvédelmi szervek munkatársaival – tudtuk meg a főkapitányság sajtószóvivőjétől. Fedor Rita elmondta: a szolgálatot teljesítő rendőr haladéktalanul gondoskodik a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő személy mentővel történő elszállíttatásáról, valamint felvilágosítást ad a karitatív szervezetek szolgáltatásairól, a nappali melegedők és éjjeli menedékek működéséről. – A kihűlés veszélye nem csak a hajléktalan embereket érinti. A rendőrség fokozott figyelmet fordít a nehezen megközelíthető kistelepüléseken, bokortanyákon élő főként az egyedül élő idős emberekre, akik a hideg csapadékos, fagyos idő beálltával nem mindig jutnak tüzelőhöz. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság lovas- járőrszolgálatának munkatársai a téli időszakban folyamatosan, visszatérően ellenőrzik, hogy a veszélyeztetett helyeken élőknek van-e mivel fűteniük. Amennyiben tüzelőre van szükségük, azt jelzik az illetékes önkormányzatoknak.

– Önkormányzatunk kiemelten foglalkozik az idősek és a fedél nélküliek sorsával – tájékoztatott Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere. – A Humán Családsegítő Központ fenntartásában működő hajléktalanszálló jelenleg is maximális kihasználtsággal, 10–12 fővel üzemel. – Többek között a rendőrség, a katasztrófavédelem és a népegészségügyi szakemberek is részt vettek a helyi védelmi bizottság egyeztetésén, ahol megbeszéltük, hogy a hajléktalanok mellett fokozott figyelmet fordítunk az egyedül élőkre, idősekre, hogy még időben segíthessünk a rászorulóknak. A közmunkás brigádok vezetői arra is gondot fordítanak, hogy ki nem takarította el a havat a háza elől, mert már ez is egy intő, figyelmeztető jel lehet – mondta Filep Sándor.

Figyeljünk egymásra!

– Arra kérjük az embereket, ne menjenek el az utcán azok mellett, akik láthatóan, valóban krízis helyzetben vannak (földön fekszenek, magatehetetlenek) és segítségre szorulnak, vagy saját otthonukban élnek, de nincs tüzelőjük, saját ellátásukban támogatásra szorulnak. Ilyen eseteket látva hívják a 42/504-618-as telefonszámot – hangsúlyozták a szakemberek. A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy haladéktalanul értesítsék a hatóságot, ha a hideg idő miatt emberek életének veszélyeztetéséről van információjuk a 107-es, 112-es, vagy a mentők 104-es ingyenesen hívható segélyhívó telefonszámon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!