Nyíregyháza hírei

2013.01.31. 14:07

A roma gyerekeknek adott igazat a bíróság Strasbourgban

Nyíregyháza, Strasbourg - A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) elmarasztalta Magyarországot két nyíregyházi roma tanuló alaptalan értelmi fogyatékossá minősítése, és az ebből eredő iskolai elkülönítése miatt.

Nyíregyháza, Strasbourg - A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) elmarasztalta Magyarországot két nyíregyházi roma tanuló alaptalan értelmi fogyatékossá minősítése, és az ebből eredő iskolai elkülönítése miatt. A Horváth István és Kiss András kontra Magyarország ügy felpereseit, két roma gyermeket etnikai hovatartozásuk miatt nyilvánítottak értelmi fogyatékosnak és helyezték őket a kimondottan fogyatékos tanulókat oktató speciális iskolába. A Bíróság szerint a félrediagnosztizálás és az ezen alapuló elkülönített oktatás diszkriminációnak minősül.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) közösen képviselte Horváth István és Kiss András ügyét a strasbourgi eljárásban. Azért pereltek, hogy megállapítást nyerjen: etnikai diszkrimináció érte a két kiskorút akkor, amikor félrediagnosztizálásuk miatt speciális iskolába sorolták őket. Azzal érveltek, hogy az intellektuális képességeik felmérésére alkalmazott teszt elavult, és a felülvizsgálatok is elmaradtak.

Nem jó a gyakorlat

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által lapunkhoz eljuttatott közleményében olvasható: „A bíróság szerint több évtizedre visszanyúló hagyományai vannak Magyarországon a roma tanulók félrediagnosztizálásának, ezért Magyarországnak változtatnia kell ezen a gyakorlaton. A Bíróság rámutatott arra is, hogy éppen ez a gyakorlat vezet a roma tanulók elkülönítéséhez, és hogy olyan oktatásban részesültek, amely a társadalmi beilleszkedésüket megnehezítette. A Bíróság elvi éllel szögezte le, hogy Magyarország egy olyan állam, amelyben az etnikai kisebbséghez tartozó gyerekek diszkriminációja hosszú múltra tekint vissza, ezért az államnak kötelessége, hogy a gyermekek félrediagnosztizálását megelőző, esélykiegyenlítő intézkedéseket hozzon.

A Bíróság osztotta az Európai Tanács intézményeinek aggodalmát, amelyek hangot adtak kifogásaiknak egyrészt a speciális iskolákban oktatott leegyszerűsített tananyag, másrészt a rendszer eredményezte elkülönítés miatt – zárul a közlemény.”

Hivatalos papírra vártak

A roma fiatalokat védő ügyvéd, Farkas Lilla lapunk érdeklődésére elmondta: a gyerekek nem kártérítést akartak, hanem azt, hogy megszabaduljanak attól a bélyegtől, amit a fogyatékossá minősítéssel rájuk került. – Lett egy hivatalos papírjuk arról, hogy ők teljesen egészségesek, hogy félre lettek diagnosztizálva azzal, hogy speciális iskolába kényszerültek. A fiataloknak már ennek is örülnek – közölte Farkas Lilla ügyvéd.

– Tudtam hogy hosszú eljárás lesz, de megérte végigcsinálni – ezt már a tizenkilenc esztendős Horváth István nyilatkozta lapunknak.

Kettős érzéseim vannak, mert bár van egy papírom róla, hogy nem vagyok fogyatékos, de az elvesztegetett időt nehéz pótolni, hiszen hosszú évekre beragadtam a speciális iskolába azért, mert félrediagnosztizáltak hat éves koromban. Így kerültem a Göllesz Viktor speciális iskolába. Abban viszont reménykedem, hogy ezután egy gyerek sem jár majd úgy, ahogy én és Andris jártunk. A jövőben szeretnék tánccal és zenével foglalkozni – közölte István. 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!