Nyíregyháza hírei

2013.01.16. 13:58

Frakcióvezetők a csütörtöki közgyűlés előtt

Nyíregyháza - A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetői a csütörtöki közgyűlés három napirendi pontjáról.

Nyíregyháza - A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetői a csütörtöki közgyűlés három napirendi pontjáról.

A településkép védelméről szóló rendelet megalkotása

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Egy nagyon régóta húzódó, az önkormányzatnak nagyon sok problémát okozó jogi probléma rendeződik a rendelet megalkotásával. Az eddigi országos építési szabályozás nem tette lehetővé maradéktalanul a helyi városképi védelem érvényesülését, és sok esetben gondot okozott az is, hogy a helyi építészeti hagyományokra jó megoldást kínáló tervek nem voltak összhangban a szabályozással, így hiába bizonyultak jobban a környezethez illeszkedőnek, nem épülhettek meg abban a formában. A rendelet épp ezekre a problémákra nyújt megoldást, és helyezi végre a rendszerváltás óta először helyi döntési szintre a városkép szempontjából lényeges építészeti döntéseket, és kínál megoldást olyan eddig kezelhetetlen problémákra, mint pl. a reklámtáblák kaotikus erdeje.

Nagy László (MSZP)

A saját, Nyíregyházának, a nyíregyháziaknak szóló településképi védelemről szóló rendelet megalkotása a törvényi szabályozás változása miatt elkerülhetetlen, azt is mondhatnánk, hogy saját kezünkbe vesszük a sorsunkat. A rendelet lehetőséget biztosít a helyi sajátosságok figyelembe vételére, s talán az egyedi helyzetek kezelése is egyszerűbbé válhat. Betartása, betartatása pedig az önkormányzat felelőssége lesz.

Vass Zoltán (Jobbik)

Régi hiányérzetünket orvosolja a rendelet megjelenése. Korábban mi is folytattunk egyeztetéseket ebben a témában. Nagyon fontos az egységes, rendezett városkép megőrzése. Mindenképpen szükséges, hogy meg lehessen akadályozni az engedély nélküli építkezéseket, a városképet elcsúfító hozzáépítéseket, átalakításokat. A rendelet nagy feladatot ró a főépítészre és munkatársaira. Jelenleg kevés a létszám a végrehajtáshoz, ezen sürgősen változtatni kell. A lakosságot részletesen tájékoztatni kell a változásokról. Nagyon sok otthoni átalakítás is bejelentési kötelezettséggel fog járni, ha az utcáról, közterületről látható a módosítás.

Közösségi színterek működtetésére kiírt pályázatok elbírálása

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a város külterületein a közösségi színterek az ott lakók rendelkezésére álljanak. Szerencsére ezeken a településrészeken igen aktív civil közösségek működnek, akik szeretnék is ezeket a házakat programokkal, rendezvényekkel megtölteni. A pályázat nekik kínált lehetőséget arra, hogy elképzeléseiket megvalósíthassák. Szeretném kiemelni, hogy az egyes ingatlanok üzemeltetésre átadása nem jelenti azt, hogy a város kiszáll a közművelődési feladatokból ezeken a helyszíneken, hiszen az ingatlan biztosításával és a célzott támogatással az eddigi programokon túl egy állandó működtetést szeretnénk az egyesületek bevonásával megvalósítani, ezzel is emelve a kulturális kínálatot a város külterületein.

Nagy László (MSZP)

Legalább a fele túlélheti... Mármint azon közösségi tereknek, amelyeket a Fidesz be akart zárni. Sajnos nem lett igazán vonzó a pályázat, így továbbra is kérdéses, mi lesz a sorsa a Felsősimán, Kistelekiszőlőben és Vajdabokorban található háznak, hiszen ezen helyekre nem is pályázott senki. Az önkormányzat, úgy érezzük, az itt élő közösségekről, nyíregyháziakról lemond, pedig 1-2 millió forintból valamennyi fenntartható, s kiváló civil közösségek működnek ezeken a városrészeken is, amelyek elveszíthetik elemi működési feltételeiket.

Vass Zoltán (Jobbik)

Hosszú kényszerszünet után végre újra megtelhet élettel négy közösségi ház. Manda, Butyka, Borbánya és Nagyszállás lakói újra igénybe vehetik a művelődési házak szolgáltatásait. Minden pályázó színvonalas és változatos programokkal készül az újra nyitásra. Hónapról hónapra rendezvények várják majd a helyi lakosokat. Lehetőség lesz részt venni sport, egészségügyi, kulturális, ifjúsági programokban, de akár egy baráti beszélgetésre is be lehet majd ülni az épületekbe. Ez volt a cél. Bízunk benne, hogy a pályázók hosszú távon partnereink lesznek.

Volán-áremelés

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Óriási eredmény volt tavaly, hogy az előző ciklusokban a Volánnál felhalmozódott a várost terhelő veszteségeket egy megállapodás útján rendezni tudtuk. A megkötött megállapodás egyik alapelve volt, hogy szakítunk a korábbi gyakorlattal, és évről évre olyan kompromisszumok mentén alakítjuk ki a városi tömegközlekedés tarifáit, amely mind a Volán, mind a város és a városlakók számára elfogadható és fenntartható. Ez az alapelv érvényesül most, amikor is az infláció mértékével megegyező, 5,7 százalékos mértékű átlagos tarifaemelésre tesz javaslatot az előterjesztés.

Nagy László (MSZP)

A helyi közösségi közlekedés komoly gondokkal küszködik. Egyszerre kell megfelelnie három elvárásnak: a szolgáltatás színvonalának megőrzése, az utasszám csökkenésének elkerülése és a megfizethetőség figyelembevétele. Meggyőződésünk, hogy e szempontok egy nagyon körültekintő, a lakosság szokásait, elvárásait, a Volán teljesítőképességét figyelembe vevő menetrend kialakításával érvényesíthetőek. Az önkormányzat, mint megrendelő felelőssége, hogy erre még nem került sor, miközben az áremelés életbe fog lépni.

Vass Zoltán (Jobbik)

Új év, újabb áremelés, ezúttal a tömegközlekedésben. Tisztában vagyunk vele, hogy ez „csak” infláció mértékű emelés lesz. Még azt is el tudjuk fogadni, hogy a Volán szempontjából e nélkül veszteséges lehet a helyi tömegközlekedés üzemeltetése. De az már elfogadhatatlan, hogy a kormány évek óta nem oldja meg a közösségi közlekedés problémáját. Nyíregyháza is megállapodott a tulajdonos állammal, az előző évek tekintetében. De azzal nem lehet magára hagyni a településeket, hogy a továbbiakban csak annyi szolgáltatást rendeljenek, amennyit ki tudnak fizetni. A tömegközlekedés - helyi szinten is - állami feladat, ebből az államnak részt kell vállalnia, és fejlesztenie kell azt, nem pedig leépíteni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!