Nyíregyháza hírei

2013.02.13. 09:33

Érdekességek a mai napról - Február 13.

Ma van Hamvazószerda, most kezdődik a húsvétot megelőző 40 napos böjt. A visszafogottság, a lelki és testi megtisztulás időszaka kezdődik ezen a napon.

Ma van Hamvazószerda, most kezdődik a húsvétot megelőző 40 napos böjt. A visszafogottság, a lelki és testi megtisztulás időszaka kezdődik ezen a napon. 68 éve ezen a napon a 2. Ukrán Front katonái elfoglalták Budapestet. 49 napos elkeseredett küzdelemben sikerült a német csapatokat elűzni a városból. A szovjet erők (hivatalosan) Budapestet nem "felszabadították" hanem ellenséges városként bevették, Magyarországon sokáig "Budapest felszabadításának napjaként" ünnepelték ezt a napot.

872 éve halt meg II. (Vak) Béla magyar király, akit azért vakítottak meg, hogy ne lehessen uralkodó. 1115-ben - Könyves Kálmán király parancsára - apjával együtt vakítottak meg, hogy uralkodásra alkalmatlanná tegyék. 1108-1110 körül született Álmos herceg és Predszlava orosz hercegnő gyermekeként. Megvakítása után rokonaival együtt a dömösi kolostorban élt 1125-ig. II. István örökösévé tette, összeházasította Ilona szerb hercegnővel, és rangjukhoz méltó életkörülményeket biztosított számukra Tolnán. A II. István király halálát követő trónviszály után, 1131.04.28-án koronázták királlyá Székesfehérváron. Ilona királynő kezdeményezésére az uralkodó megvakításában vétkesnek tartott főurakat hívei legyilkolták, másokat halálra, jószágvesztésre ítéltek vagy száműztek.

Könyves Kálmán második házasságából származó fia, Borisz herceg az elmenekült elégedetlenekből és lengyelekből álló hadával kétszer is betört az országba, 1132-ben és 1137-ben is súlyos vereséget szenvedett. II. Béla befejezte a dömösi monostor felépítését, megalapította az aradi prépostságot és a dunaföldvári bencés apátságot is. Az oklevelek kiállításával hivatásszerűen az ő udvarában kezdtek foglalkozni. Szívélyes kapcsolatokat épített ki minden szomszédjával, sikeres külpolitikája nagymértékben erősítette belső helyzetét. 1138-ban a kijevi nagyfejedelem támogatására beavatkozott az orosz belviszályba, 1139-ben a német-római császár fiával eljegyezte Zsófia nevű leányát, jó volt a viszonya II. Ince pápával is. A magyar királyok hagyományos déli irányú terjeszkedési politikáját folytatta, elfoglalta Dalmácia egy részét, Boszniát és Rámát. Felesége elvesztése után a borivásba menekült, ami csak siettette halálát. Székesfehérváron temették el.

119 éve Auguste és Louis Lumiére szabadalmaztatta a kinematográfot. A találmány forradalmasította a mozgófényképezés megteremtésére irányuló kísérleteket. A Kinematográf névre keresztelt készülék (a görög kinéma = mozgás és grafein = írni szavak összevonásával alkotott kifejezés) először és utoljára háromféle művelet elvégzésére is képes volt: mozgó fényképfelvételeket készíteni, azokat kivetíteni, a negatívról pozitívot másolni.

68 éves Hobo zenész, író és színész (filmje a Kopasz kutya). Újpesten született. Eredeti nevén: Földes László Déri János-díjas Az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem-népművelés szakon végzett. 1978 óta vezetője és énekese a Hobo Blues Band együttesnek. Tizenegy nagylemezt készített, játszik színházban és filmen is, könyveket és novellákat ír. Fő művei: Rolling Stones, Hobo Sapiens.

68 éve történt a valaha volt legpusztítóbb légitámadások egyike, amiben elpusztult Drezda belvárosa. A szász nagyváros központját gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a szövetséges brit és amerikai légierő nehézbombázói 1945. február 13.-15. között. Az akció barbár cselekedet volt, hiszen Drezda központjában semmilyen jelentős katonai célpont nem volt, a gyújtóbombákkal végrehajtott többnapos támadássorozat egyértelmű célja a polgári lakosság minél nagyobb mértékű lemészárlása volt. Az akció során a német nagyváros teljes belvárosa romtengerré vált, a halottak számát 20 000 és 80 000 közé teszik a kutatók.

410 éve Párizsban meghalt François Viéte francia matematikus, a tizedes törtek használatának bevezetője. Született 1540-ben. Viéte tudott először tetszőleges fokú egyenletet ábrázolni az általa kifejlesztett az algebrai jelölésmóddal, a betűalgebrával.

380 éve Galileo Galilei megérkezett Rómába a Szent Törvényszék kihallgatására. Itt a megjelent könyvében hirdetett kopernikuszi tanok, vagyis a Föld forog a Nap körül, kijelentéseinek visszavonására kényszerítették, amit később meg is tett.

130 éve halt meg Richard Wagner német klasszicista zeneszerző (A bolygó hollandi, Lohengrin, Tannhauser). A zenéhez nem értő, de a politikai sárdobálásban jártas propagandisták számára a legfontosabb információ róla, hogy műveit előszeretettel hallgatta a náci diktátor, Adolf Hitler. Zenei munkásságát emiatt később elhallgatták, titkolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!