Nyíregyháza hírei

2013.03.07. 15:20

Fidesz: az önkormányzatok életének egyik legjelentősebb eseménye az adósságátvállalás

Nyíregyháza  – Az utóbbi időszakot tekintve az önkormányzatok életének egyik legjelentősebb eseménye az állami adósságátvállalás, mely megszabadította a helyhatóságokat attól a tehertől, mely a szocialista kormányok alatt keletkezett – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Lipők Sándor és dr. Simon Miklós.

Nyíregyháza  – Az utóbbi időszakot tekintve az önkormányzatok életének egyik legjelentősebb eseménye az állami adósságátvállalás, mely megszabadította a helyhatóságokat attól a tehertől, mely a szocialista kormányok alatt keletkezett – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Lipők Sándor és dr. Simon Miklós.Kemecse esetében az adósságkonszolidáció mértéke 270 millió forint volt: közel 100 millió forintot tett ki a folyószámla- és munkabérhitel, illetve ezek kamatai, a fennmaradó összeg pedig felhalmozási célú hitel volt – mondta el a város polgármestere, Lipők Sándor, és hozzátette: azért kellett hitelfelvételhez folyamodniuk, mert 2002–2010 között folyamatosan vontak el forrásokat az önkormányzatoktól, miközben a feladataik nőttek.

Dr. Simon Miklós azt mondta, a szocialisták tönkretették az államot, az embereket és az önkormányzatokat is – utóbbira példa Nyírbátor, mely 3,6 milliárd forint adósságot halmozott fel. – Ha az 5 ezer fő feletti településeket vizsgáljuk, a megyében az egy főre vetített adósságállomány Nyírbátorban volt a legmagasabb: 283 ezer forint. A törvény alapján 40 százalékos lett volna a konszolidáció mértéke, de sikerült elérnünk, hogy ez magasabb legyen, így az állam 1,8 milliárd forintot vállalt át a szocialista vezetésű város terheiből, ami óriási segítség – mondta a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!