Nyíregyháza hírei

2013.03.03. 12:48

In memoriam dr. Szabó Péter

Nyíregyháza - Az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. Jósa András Oktatókórháza mély fájdalommal búcsúzik kiváló szakmai tekintélyétől, dr. Szabó Pétertől, a kórház Bőrgyógyászati Osztályának nyugalmazott főorvosától.

Nyíregyháza - Az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. Jósa András Oktatókórháza mély fájdalommal búcsúzik kiváló szakmai tekintélyétől, dr. Szabó Pétertől, a kórház Bőrgyógyászati Osztályának nyugalmazott főorvosától.A polihisztor, az irodalmat, a szépet, a tudományost kedvelő és művelő orvos, férj, apa, barát, orvos példázatos emberi utat járt be.

Debrecenben született, édesapja, nagyapja, nagybátyja is orvosok voltak, így nem volt kérdés, hogy folytatja-e elődei hivatását. A Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude minősítéssel végzett 1957-ben. Már medikus korában aktív szereplője volt a tudományos életnek, a diploma átvétele után a Szodoray Bőrklinikán dolgozott, és megkezdte kutatásait. A Jósa András kórház Bőrgyógyászati Osztályának vezetését 1979-től 2000-ig, nyugdíjba vonulásáig látta el, aztán a rendelőintézet bőrgyógyászati ambulanciáját vezette, tavaly májusig magánrendelőjében praktizált.

Dr. Szabó Péter mind az öt kontinens nagy városaiban tartott tudományos előadásokat. Kandidátusi értekezését a rosszindulatú bőrdaganatok sugár-, szinkron-sugár és lokális citosztatikus kezelése címen védte meg a Magyar Tudományos Akadémián. Egyik legnagyobb eredménye volt a lábszár visszereinek injekciós kezelése, de sikeresen tünetmentesítette a pikkelysömört és az ekcémás betegségeket is.

Pályafutása során számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Szerette és tisztelte kollégáit, a világ minden részéről voltak barátai. Dr. Szabó Péter 2013. január 28-án, méltósággal viselt betegsége után, 81 éves korában hunyt el. Noha életében több kitüntetést vehetett át, több szervezet tagjai közé emelte, legnagyobb kitüntetése mégiscsak a betegei ragaszkodása, orvoskollégái elismerése volt.

Emlékét szívünkben őrizzük!

Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. – JAOk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!