Nyíregyháza hírei

2013.03.18. 13:05

Jelentős árhullám várható a Tiszán

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tisza Bodrog-torkolat feletti vízgyűjtőjén lévő hóréteg víztartalma 955 millió köbméter, melynek olvadása esővel hatalmas árhullámot indíthat el.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tisza Bodrog-torkolat feletti vízgyűjtőjén lévő hóréteg víztartalma 955 millió köbméter, melynek olvadása esővel hatalmas árhullámot indíthat el.Az elmúlt 24 órában nem volt csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, folytatódott az árhullám levonulása. A Tisza folyó felső szakasza apad, már csak Dombrád alatt jelentettek hétfőn reggel készültségi szint fölötti vízállást. A Szamos apad, a Túr Garbolcnál és Sonkádnál is II. fok alatti a vízállás.

A Kraszna Ágerdőmajornál hétfőn hajnalban 510 cm-rel, I. fok fölött 40 centiméterrel tetőzött, azonban a romániai szivattyúzások hatására kismértékű áradás előfordulhat. Kocsordnál még árad a folyó, hétfőn reggel 439 cm-t mértek, ami 11 centivel alacsonyabb a készültségi szintnél. A Lónyay-főcsatorna vízállása Kótajnál 21 centiméterrel haladat meg a 650 cm-es I. fokot, a torkolati műtárgynál a Lónyay oldalán 683 (I. fok 600 cm), a Tiszai oldalán 673 cm (I. fok 600 cm) cm volt a vízállás, kisebb áradás várható.

Az előrejelzések szerint a következő 3 napban 8–16 mm, a hét második felében pedig további 25 mm csapadék várható vegyes halmazállapotban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, ami újabb komoly árhullám elindulását és a belvízállások jelentős emelkedését okozhatja, március 18-án ugyanis a Tisza Bodrog-torkolat feletti vízgyűjtőjén lévő hóréteg víztartalma 955 millió köbméter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!