Nyíregyháza hírei

2013.03.14. 07:51

Műszakiztatás: veszélyes üzem

Nyíregyháza -A közelmúltban egy tehergépkocsi műszaki vizsgáztatása közben vesztette életét egy 50 éves férfi.

Nyíregyháza -A közelmúltban egy tehergépkocsi műszaki vizsgáztatása közben vesztette életét egy 50 éves férfi.A balesettel kapcsolatban, illetve a gépjármű vizsgáztatás munkavédelmi szabályai felől érdeklődtünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi Felügyelőségén. Hajzer László igazgató-helyettes elmondta: a baleset körülményeinek feltárása folyamatban van, ezért részleteket nem árulhat el. - Nagy vonalakban annyi mondható el, hogy a vizsgáztatás végeztével a szerelőaknáról való leállás közben egyik vizsgáztató dolgozó a tehergépkocsival hátratolatott, amelynek következtében munkatársa életét vesztette.

A baleset okán felvetődik: melyek a gépjárműszerelői, illetve gépjármű vizsgáztatói tevékenység munkabiztonsági követelménye. - A járművek használata során az üzembiztonságot a javítási, a karbantartási és műszaki vizsgáztatási folyamatok során kell biztosítani. Ezen tevékenységek biztonságos végrehajtását az 1993.évi XCIII. törvény munkavédelemről szóló egyes fejezeteiben meghatározottak foglalják keretbe.

Az előírások szerint a műszaki vizsgáztatás alapvető feltétele a megfelelő szakmai képesítés, az orvosi alkalmasság és munkavédelmi oktatás elvégzésének együttes megléte.

A vizsgáztató állomásokon végzett ellenőrzések során azt tapasztaltuk, hogy a gépjárműemelők használata sok esetben nem az előírások alapján történik. Az OKJ-s iskolai képzés során megszerzett autószerelői szakképesítés vagy gépjármű technikai képesítés nem teszi automatikusan jogosulttá a munkavállalót a gépjárműemelők használatára. Emelőgépet az kezelhet, aki elmúlt 18 éves, szakirányú végzettségű és rendelkezik az emelőgép kezelésére vonatkozó külön jogosítvánnyal - figyelmeztet Hajzer László.

A munkavédelmi szakember elmondta, hogy a javítási munkák biztonságos elvégzésénél gyakorlatban a legtöbb problémát jelentő művelet a gépjárművek mozgatása, amelynek során abba a pozícióba kell hozni a járművet, amelynél a javítási munka biztonságosan elvégezhető.

Belső közlekedési szabályok

- A biztonsági szabályzat előírása szerint a gépjárművet az üzem területén csak olyan személy vezetheti, aki rendelkezik a kategóriára érvényes gépjárművezetői engedéllyel, valamint a munkáltatótól erre megbízást kapott. Az üzem területén szükség szerint belső közlekedési szabályokat kell meghatározni, mint például legnagyobb sebesség, előírt menetirányok. A munkavédelmi felügyelőség igazgató-helyettese kiemelte: olyan gépjárművek hátrameneténél, amelyekből kiképzési módjuk következtében a kilátás hátrafelé korlátozott, vagy a hátramenet veszélyt jelent a munkavállalókra és a munkavégzés hatókörében tartózkodókra, a hátramenetet csak irányító személy közreműködésével szabad végezni.

A szakember szerint másik kritikus művelet a gépjárművek emelése. Az ide tartozó előírások szerint gépjárművet megemelni csak a gépjárművek emelésére kialakított, megfelelő teherbírású emelőkkel szabad. Emelés és süllyesztés közben – aknaperemre telepített emelő kivételével – a teher, illetve az emelő mozgó alkatrészei alatt tilos tartózkodni. - A megemelt gépjárműre (gépjárműbe) fellépni, munkát végezni csak akkor szabad, ha biztosított, hogy a gépjármű ennek hatására nem billenhet el - figyelmeztet Hajzer László.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik