Nyíregyháza hírei

2013.03.27. 13:29

Ne légy áldozat! - megelőzés és segítség

Nyíregyháza - Tavaly a megyében ismertté vált 22 700 bűncselekmény közül 2000 a 60 éven felülieket, 1500 pedig a 18 éven aluliakat érintette.

Nyíregyháza - Tavaly a megyében ismertté vált 22 700 bűncselekmény közül 2000 a 60 éven felülieket, 1500 pedig a 18 éven aluliakat érintette. – Az Európai Unió százszázalékos, több mint 120 millió forint összegű támogatást adott a megyei kormányhivatal, a megyei rendőr-főkapitányság, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal közös, Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés címet viselő pályázatának megvalósításához – jelentette szerdán a projekt nyitókonferenciája előtti sajtótájékoztatón dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott.

Kiderült: a támogatásból áldozatvédelmi irodákat nyitottak, képzik a bajbajutottakat segítő szakembereket, információval látják el a legveszélyeztetettebb korosztályok tagjait (a 60 év felettieket, illetve a 18 éven aluliakat), valamint kísérleti részprogram is indul az áldozatvédelmi szolgáltatás fejlesztésére.

– Az Európai Unió decemberben irányelvet fogalmazott meg a tagállamok áldozatvédelmi segítségnyújtásának további javítására, amelyhez jól illeszkedik a jövő június végéig tartó szabolcsi program – hangsúlyozta Kunfalvi Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnökhelyettese. – Az ország első ilyen projektje jogi, pszichológiai, mentális és pénzügyi segítséget egyaránt nyújt az érintetteknek a térségben, illetve az áldozattá válás elkerülésének módjaira is felkészít.

Balogh Barnabás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a főkapitányságon és nyolc városi kapitányságon (Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda, Nyírbátor, Vásárosnamény, Tiszavasvári, Fehérgyarmat és Záhony) március 15-én nyitották meg az áldozatvédelmi és -segítő irodákat. Az ott dolgozó referensek képzésen vesznek részt és pszichológus is segíti a munkájukat. A referensek mellett több mint 260 települési körzeti megbízottat is felkészítenek a bűnmegelőzési és áldozatvédelmi feladatokra.

A legtöbb bűncselekménnyel küszködő 12 településünkön (Timáron, Nagyhalászban, Dombrádon, Pátrohán, Nagyecseden, Nyírmihálydiban, Nyírpilisen, Nyírteleken, Tiszaviden, Tisztabereken, Tiszalökön és Tuzséron) kísérleti tesztprogramot indítanak annak érdekében, hogy fokozzák az állampolgárbarát rendőri jelenlétet, fejlesszék az áldozatvédelmi szolgáltatást, kiadványokkal hívják fel a lakosság figyelmét a veszélyekre, illetve „Kék esték" elnevezésű előadásokon ismertetik az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeit.

– A megyében hét vidéki és három nyíregyházi középiskola diákjait is bevonjuk a programba, önismereti tréningen, önvédelmi tanfolyamon vehetnek részt és tanácsokat kapnak az áldozattá válás elkerülésének módjairól – mondta Balogh Barnabás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!