Nyíregyháza hírei

2013.03.13. 14:19

Nyíregyháza a legjobbak között

Nyíregyháza - Dr. Székely Mózes ismertette a Hajós Alfréd Terv legfontosabb alapelveit a szabolcsi megyeszékhelyen.

Nyíregyháza - Dr. Székely Mózes ismertette a Hajós Alfréd Terv legfontosabb alapelveit a szabolcsi megyeszékhelyen.A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elkészítette a felsőoktatási sport területére vonatkozó szakmai programtervet, a Hajós Alfréd Tervet, amely 2013-tól 2020-ig nyújt szakmai irányelvet. Ennek apropóján a szabolcsi megyeszékhelyen tette tiszteletét a szövetség főtitkára, dr. Székely Mózes, illetve Rakaczai Zoltán sportszakmai munkatárs, akik a Nyíregyházi Főiskolán tarottak előadást.

Dr. Székely Mózes a program legfőbb vázlatpontjai között említette, hogy a sportági szakszövetségekkel együttműködésben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) színvonalának emelésével és ahol lehet, bajnoki sorozatokká alakításával el kívánja érni, hogy az intézmények számára a MEFOB-nak legyen tétje, presztízse, és magára vonja az egyetemi vezetők figyelmét. A legsikeresebb és legnépszerűbb 10-15 (elsősorban olimpiai és Universiade) sportág kiemelésével, a támogatások koncentrálásával a versenyrendszer minősége és hatékonysága egyaránt növelhető. A kettős életpálya modell kidolgozása és bevezetésének támogatása a versenysportolók egyetemi környezetbe történő beilleszkedését és ezzel együtt Magyarországon tartását kívánja elősegíteni, valamint azt, hogy a sportolók ne kerüljenek válaszút elé sem a magas szintű sportolás és a tanulás között, sem a jobb külföldi anyagai lehetőségek miatt, továbbá, hogy sportkarrierjük befejezése után itthon kezdhessék el civil hivatásukat.

A versenysport mellett a szabadidősport is hangsúlyos szerepet kap: szeretnék elérni, hogy valamennyi intézményben legalább heti két-három alkalommal mozogjanak a hallgatók. Ennek feltételeit igyekeznek megteremteni – a Nyíregyházi Főiskola ennek a szempontnak tökéletesen megfelel, létesítményeit tekintve a legjobbak közé tartozik. Más kérdés, hogy akadnak olyan intézmények az országban, ahol egyáltalán nincs tornacsarnok, és sportpálya sem...

Éppen ezért jelezte a MEFS főtitkára, hogy a 2014-20-as Európai Uniós tervezési időszakra javaslatot tettek arra, hogy 60-70 milliárd forintban a konvergencia régióban valósuljanak meg egyetemi sportlétesítmények.

– Azt gondolom, hogy meg fogjuk találni azokat a létesítmény típusokat amiből hiány van, amelyeket érdemes fejleszteni úgy, hogy ezek fenntartható módon működjenek a jövőben – közölte dr. Székely Mózes.

Ugyancsak tőle származik az információ, hogy a 2013-as Universiadén huszonegy sportágban – az elképzelés szerint – 150 fős magyar küldöttség képviselteti magát az oroszországi Kazanyban. Mindazonáltal a Hajós Alfréd Terv része a 2019-es vagy 2021-es Universiade rendezésének megpályázása.

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!