Nyíregyháza hírei

2013.04.22. 11:01

Föld napja: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola és a Jósa András Múzeum is Föld napi rendezvényekkel készül a világnapra.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola és a Jósa András Múzeum is Föld napi rendezvényekkel készül a világnapra.

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” 1989-ben Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása a következő jelentős esemény, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon.

2012-ben a Google egy animált logóval emlékeztetett a Föld Napjára. A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját. Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.

Föld napi rendezvények

Dr. Legány András, nyugalmazott főiskolai tanár „A csodálatos természet” címmel tart előadást a Nyíregyházi Főiskola D/3-as körelőadójában április 23-án 14 órától a főiskola Természettudományi és Informatikai Karának Föld napja alkalmából tartott rendezvényén.

A Jósa András Múzeum is színes, érdekes programokkal várja a látogatókat: április 22-én a Föld napja alkalmából a témához kapcsolódó kamarakiállítás és játékos programok várják az érdeklődőket. 17 órától a Jósa András Múzeum Baráti Körének programja keretében előadást hallhatunk Mohácsi Endre történész – muzeológus előadásában Írország – katolikusok és protestánsok címmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!