Nyíregyháza hírei

2013.04.12. 09:54

Jegyzet: Lesz kiút a kátyúból?

Mindegy, hogy merre is indulunk el megyénkben autóval, előbb-utóbb kátyúkra bukkanunk, legyen szó főútvonalakról, alsóbbrendű utakról vagy éppen a néhány éve megépített autópályáról - M. Magyar László jegyzete. 

Mindegy, hogy merre is indulunk el megyénkben autóval, előbb-utóbb kátyúkra bukkanunk, legyen szó főútvonalakról, alsóbbrendű utakról vagy éppen a néhány éve megépített autópályáról - M. Magyar László jegyzete. 

Tulajdonképpen könnyebb lenne azokat az utakat felsorolnunk, amelyekkel nincs semmiféle gond, hiszen alig van belőlük egy-kettő. A sofőrök a megmondhatói, milyen gonosz is tud lenni egy-egy kátyú, hiszen amellett, hogy balesetveszélyes, még alkatrészeket, kerekeket is tönkretesz.

Mást sem hallunk évek – mit évek, évtizedek – óta, hogy nincs elég pénz az utak felújítására. Sajnos, már annak is örülünk, ha „ideiglenes” megoldásként a szakemberek feltöltik a mélyedéseket, azonban ez az öröm sem tart sokáig, mert hamarosan ismét egyre mélyebb lesz a kátyú. Az üzemanyagok eladásából az állam jelentős bevételekre tesz szert, jogosan várhatja el az autósok nagy társadalma, hogy ebből a pénzből nagyobb szeletet juttasson vissza az állam az utak felújítására, hiszen ez neki is érdeke.

Gondoljunk például csak arra, hogy milyen sokat is beszélünk az idegenforgalom fejlesztésének fontosságáról. A szívélyes és kedves fogadtatás mellett azonban az is nagyon fontos, hogy a turisták milyen útvonalakon közelítik meg megyénk természeti szépségeit, építészeti örökségeit, turisztikai látványosságait. A döcögős, kátyúkat kerülgető utak láttán bizony meggondolják a hazai és külföldi vendégek, hogy érdemes-e kockáztatniuk autójuk épségét egy-két látnivaló miatt.

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy az utak rossz állapotának az oka a téli időjárás: a lehullott rengeteg csapadék és a fagy miatt porlik, törik az aszfalt. Ezen az elven elindulva Finnországban nagyon rossz utaknak kellene lenniük a hosszú tél miatt, azonban kátyúkat mégsem találunk. Talán nem lenne szégyen tanulni tőlük, talán megmutatnák nekünk is a kiutat a kátyúból.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!