Nyíregyháza hírei

2013.04.10. 11:41

Költségvetési szervvé alakult át a szabolcsi Egészségügy Holding Zrt.

EgészNyíregyháza, 2013. április 10., szerda (MTI) - Április elsejével költségvetési intézménnyé alakult át a szabolcsi kórházat irányító Egészségügyi Holding Zrt. - jelentette be Mangol Csilla, az új szervezet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

EgészNyíregyháza, 2013. április 10., szerda (MTI) - Április elsejével költségvetési intézménnyé alakult át a szabolcsi kórházat irányító Egészségügyi Holding Zrt. - jelentette be Mangol Csilla, az új szervezet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

A főigazgató közölte: a parlament március végén fogadta el a huszonnyolc, a múlt évi átvétel után kizárólagos állami tulajdonba került, de eddig gazdasági társaságként működő kórház átalakítását célzó törvényt, amelynek értelmében ezek a gyógyintézmények költségvetési szervként működnek tovább.

A holding esetében ez a januárban létrehozott, a négy tagkórházat tömörítő két gyógyító egység és a háttérszolgáltatást ellátó Egészségügyi Holding Zrt. összeolvadását és együttműködését jelenti Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház néven - mondta Mangol Csilla.

A lakosság és a betegek számára ez nem jelent változást - tette hozzá. Az irányítási struktúrában megmarad a korábbi szerkezet: az úgynevezett északi pólushoz a vásárosnaményi-fehérgyarmati és a mátészalkai kórházak, valamint a nyírbátori szakrendelő tartozik, a déli pólus pedig a nyíregyházi gyógyintézményből és a speciális ellátást nyújtó nagykállói pszichiátriai szakkórházakból áll.

Mangol Csilla kérdésekre válaszolva elmondta: az átalakulás nem jár létszámleépítéssel, az összesen 4200 dolgozó közalkalmazotti jogviszonyban folytatja munkáját. A dolgozók kiértesítése megtörtént, nekik 15 napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak, vállalják-e ezt a státust.

A törvény azt is garantálja, hogy a dolgozói jövedelmek nem lehetnek kevesebbek az eddigieknél - tette hozzá a főigazgató. A fenntartó minden munkavállalót átvesz az átalakult intézményekbe, az ő alapilletményük, az illetménykiegészítésük és a rendszeres illetménypótlékaik együttes összege nem lehet alacsonyabb a korábbi társaságnál 2013. január 1-jén érvényes, jogszabály, kollektív szerződés és munkaszerződés alapján járó alapbér és rendszeres bérpótlékok együttes összegénél.

A megyei egészségügyi szervezet a kórházakon és a háttérszolgáltatást végző holding mellett kisebb gazdasági társaságokkal is rendelkezett, ezek viszont nem olvadtak bele az új költségvetési szervbe - jelezte az igazgató, hozzátéve, ezek a társaságok megmaradnak. A csaknem 4 milliárd forintos kötelezettség- és adósságállományt azonban "megörökölte" az új szervezet, amely adósságkonszolidációval kívánja mérsékelni a tartozást.

A fenntartó, azaz a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) számára erre a célra összesen 9,5 milliárd forintos előirányzat áll rendelkezésre - fűzte hozzá Mangol Csilla.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!