Nyíregyháza hírei

2013.04.17. 07:39

Nézőpont: Hiéna-törvény

Mint a hiénák, megjelennek a fosztogatók, s a kegyeletnek szikrája sincs bennük – Nyéki Zsolt jegyzete.

Mint a hiénák, megjelennek a fosztogatók, s a kegyeletnek szikrája sincs bennük – Nyéki Zsolt jegyzete.Mennyivel jobb lenne nem a szigor erejével fellépni, büntetni, hanem élni abban a tudatban, hogy mindenki betartja a szabályokat, és a közösségi lét alapvető normáihoz igazítja tetteit – de nincs így. Ha így volna, nem lenne dolga a rend és a jog őreinek, és nem kellett volna módosítani a Büntető törvénykönyvet az Országgyűlés hétfői ülésén.

Elsöprő többség, 309 képviselő szavazta meg 6 ellenében (vajon miért is a nem…?) azt, hogy a közveszély helyszínén elkövetett lopás immár nem vétségnek, hanem a súlyosabb megítélés alá eső bűntettnek minősül. A jog nyelvét lefordítva és a hétköznapok szintjén értelmezve ezt a szomorú, vagy inkább tragikus képet kapjuk: élnek közöttünk olyanok, akik lopnak, kárt okoznak éppen akkor, amikor mások embertársaik életét, javait igyekeznek menteni.

Emlékezzünk… Szirénázó mentőautó érkezik a lakótömb egyik lépcsőházához, s miközben a személyzet rohan a beteghez, valaki orvosi műszert, GPS-t lop el az autóból... Ezrek küzdenek az árvíz ellen a gátakon, minden perc számít, de a homokzsákot szállító teherautó kerekét valaki kiszúrja… Tart a vonatszerencsétlenség helyszínelése, de ahogy esteledik, karhatalmi erőket kell kirendelni, mert a vasúti töltés környékén, mint a hiénák, megjelennek a fosztogatók, a kegyeletnek szikrája sincs bennük: a mozdony roncsaiból a kábeleket ugyanúgy tépik, szedik, mint az utasok és az áldozatok szétszóródott személyes tárgyait...

S itt a márciusi hóvihar is: soha nem látott jegesedés vonja jégpáncélba a villanyoszlopokat, amelyek sorra dőlnek ki a tonnás teher alatt. Több tízezer ember marad fűtés, áram nélkül, kisgyermekes családok, idős emberek, és mialatt napi húsz órában száz és száz ember dolgozik a helyreállításon, valakik a leszakadt vezetékből több száz métert vágnak le és adják el orgazdának – tízezer forintért.

Miféle beteg elme vagy személyiség rejlik egy-egy ilyen gaztett mögött? Önszórakoztatás vagy pitiáner, sunyi haszonszerzés lapul a háttérben? Egyre megy. Ha a család, az iskola és a társadalom hasztalan próbálkozott emberré nevelni, akkor jöjjön a törvényes büntetés elrettentő ereje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!