Nyíregyháza hírei

2013.05.03. 15:03

Erőt ad a gyermeki szeretet

Nyíregyháza - A hétgyerekes Bóra családban minden nap anyák napja van.

Nyíregyháza - A hétgyerekes Bóra családban minden nap anyák napja van.

Az egyik legszebb dolog, ami egy nővel történhet, hogy édesanya lesz. Ez a csoda mindnyájunk számára jelentős esemény, hiszen ennek köszönhetjük életünket. Az anyák napját világszerte megünneplik. Mindegyik országban más-más időpontban köszöntik az édesanyákat, Magyarországon május első vasárnapján.

Könnyes fotózás

Bizonyára emlékeznek olvasóink a hétgyermekes Bóra családra, akiknek a karácsonyát jó szándékú, segíteni tudó és akaró olvasóink felejthetetlenné tették. Az édesanya, Kati azt mondja, számára minden nap anyák napja.

– Én nem tartom számon, de a gyerekek igen, és mivel az óvodában és az iskolában is máskor tartják az ünnepséget, illetve készítik el a kis ajándékokat, ez nálunk nem is egy napra esik. Szerencsére már nagyon sok ünnepségen vehettem részt, de még mindig meg tudok hatódni, soha nem úszom meg sírás nélkül. Legutóbb is próbáltam fotózni, de elsírtam magam, így a képekből semmi sem lett. Az, ahogyan a versmondás közben rám néznek, minden ajándéknál többet ér. Nem lehet megunni az érzést, hogy ennyire szeretnek a gyerekeim, ez egy olyan pluszt ad a mindennapokban, ami nélkül nem biztos, hogy úrrá tudnék lenni a nehézségeinken. Számomra az, hogy amikor hazaérnek az óvodából vagy az iskolából és csillogó szemmel mesélik el, hogy mi történt velük, minden egyes napot anyák napjává tesz, szavakkal el nem mondható öröm, ha azt látom, hogy egy-egy beszélgetés közben isszák a szavaimat, és madarat lehet velük fogatni, ha megdicsérem őket. A gyerekek érzik, hogy fontosak, és hogy szeretik őket, ezt pedig ezerszeresen adják vissza. Nálunk ez hétszeresen igaz, szülőként, anyaként pedig nincs ennél nagyobb boldogság. A csoda minden nap megtörténik

Eltéphetetlen kapcsolat

Több ezerszer látta a csodát, de még ma is megható és fantasztikus élményként írja le azt a pillanatot dr. Losonczy János szülész-nőgyógyász főorvos, amikor a baba világra jötte után a várandós kismama fantasztikus személyiségváltozáson megy át és édesanyává válik.

– A szülés fájdalma egy katartikus érzésként folytatódik, az addig személytelen pici lényből igazi, élő, gondoskodást, szeretetet igénylő ember lesz, ami még a legsivárabb lelkületű anyákat is átformálja. Nem egyszer megtörtént, hogy az anya örökbe adási szándékai abban az ezredmásodpercben elmúltak, ahogy megpillantotta a gyermekét. Kialakult a semmi máshoz nem hasonlítható elfogadás, az eltéphetetlen anya-gyermek kapcsolat, s azóta is boldog családként élnek – meséli a főorvos. S az is biztos, semmi sem tudja úgy megnyugtatni a sivító, visító, a világ ingerei ellen tiltakozó újszülöttet, mint az, ha az édesanyja mellére teszik. Dr. Losonczy János azt mondja, 1976-ban a legelső szülésnél a megilletődöttség és szakmai kihívás miatt még nem érezte át születés emocionális részét, de ma már van idő és energia erre is figyelni.

– A hivatásom során értettem meg, milyen hatalmas teljesítmény, hogy minden kockázat ellenére az édesanyám a világra hozott, és ezért nem győzök elég hálásnak lenni, még akkor is, ha ő már nem lehet velünk – mondta a főorvos.

- Száraz Ancsa és Bednárik Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!