Nyíregyháza hírei

2013.08.20. 20:40

Az államalapításra emlékeztek

Nyíregyháza - Az ünnepségen a Nyíregyháza Város Díszpolgára címet, valamint az Inczédy György Életmű-díjakat is átadták.

Nyíregyháza - Az ünnepségen a Nyíregyháza Város Díszpolgára címet, valamint az Inczédy György Életmű-díjakat is átadták.

 - Ez a nap, melyet éljenek bárhol a magyarok, megünnepelnek – kezdte a Szent István-napi beszédét dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere, majd hosszasan méltatta államalapító királyunk munkásságát.

– A nemzeti függetlenség, a szuverenitás és a szabadság Szent István óta létező szimbolikus fáklyák, melyek manapság is a helyes irányt mutatják. Sajnos a kommunista rendszer nem vállalta fel teljes egészében az államalapítás ünnepét, más köntösben tálalták azt, ekkor lett az új kenyér ünnepe augusztus 20-a – mondta dr. Kovács Ferenc, aki szerint csakis összefogás révén lehet egy közös célért munkálkodni.

Az ünnepi beszéd után a négy nagy történelmi egyház (a református, a római és a görög katolikus, valamint az evangélikus) képviselőji megáldották az új kenyeret, melyet az Igrice Táncegyüttes hölgytagjai osztottak szét a közönség sorai között.

Ezt követően átadták a Nyíregyháza Város Díszpolgára címet és az Inczédy György Életmű-díjakat, amit a Pántlikás Együttes és az Igice Táncegyüttes műsora, majd utcabál követett.

KM-TG

Kitüntetettek

Díszpolgári címet kapott dr. Szabó Géza történész, a Nyíregyházi Főiskola nyugdíjas oktatója

Inczédy György Életmű-díjat kapott: Buskó László testnevelő-edző, méhész; Fehér László órásmester; dr. Hadházy Antal református lelkész; Móricz István, a Nyírségvíz Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója; dr. N. Szabó József, a Nyíregyházi Főiskola egyetemi tanára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!