Nyíregyháza hírei

2013.08.13. 10:35

Hol „villan” az adó-traffipax?

Nyíregyháza - Hiába szól előre a NAV, az adóellenőrök mégis sok helyen kénytelenek bírságolni.

Nyíregyháza - Hiába szól előre a NAV, az adóellenőrök mégis sok helyen kénytelenek bírságolni. A jogkövető magatartás segítésére szinte heti rendszerességgel teszi közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Észak-alföldi régióban az úgynevezett adó-traffipaxot, amellyel előre figyelmeztet: mikor, melyik településen kell számítani az adóellenőrök megjelenésére. Hiába azonban a jó szándékú fi gyelmeztetés, az ellenőrzési útvonalterv rendszeres előzetes közlése, vannak, akik így is kockáztatnak, és jogsértő magatartásuk miatt végül adóhatósági bírság a „jutalmuk”.

Akadnak visszaesők

– Az adóhatóság traffipaxa nem a gyorshajtókat szűri. Az Észak-alföldi adózók már megszokhatták, hogy hetente tájékoztatást adunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben élőknek arról, mely településeken bukkannak fel biztosan az adóellenőrök. A közzététel célja ugyanaz, mint az utak mentén felállított sebességmérő traffipaxok esetében: visszatartani a szabálytalankodókat, megelőzni a jogsértéseket – mondja Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense.

– A figyelmeztetések ellenére talán kisebb mértékben, de még mindig vannak visszaesők. Úgy tűnik, hiába a jó szándékú figyelmeztetés, a revizorok rendre találkoznak olyan adózókkal, akik nem adnak nyugtát, vagy épp be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak. A szabályok megszegése sokba kerülhet, mert a NAV akár több százezer forintos bírságot is kiszabhat egy-egy alkalommal.

A NAV nem jósol, előre jelez

Egy előre jelzett ellenőrzési helyszínen dolgozik az az egyébként jóslással foglalkozó adózó is, aki a „figyelmeztetés” ellenére sem szánta rá magát, hogy nyugtát állítson ki a bevételéről. Ráadásul évek óta engedély nélkül „tekintgetett az üveggömbbe”, a szolgáltatásairól soha sem állított ki bizonylatot. Ahhoz pedig nem kellett nagy jóstehetség, hogy kitalálja: számíthat a revizorok érkezésére, hisz a várható adóellenőri jelenlétet a helyi újság is közzétette. Ennek ellenére a revizorok előtt megbukott a „jövőbe látó”, aki jelentős összegű bírságra számíthat.

Természetesen akad pozitív példa is: akik eddig is jogkövetők voltak, még jobban odafigyelnek minden részletre, elkerülve egy esetleges figyelmetlenség bosszantó következményeit. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az adó-traffipax hatására a „józan többség” szabályszerűen regisztrálja bevételeit, ez pedig csakis előnyökkel járhat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!