Nyíregyháza hírei

2013.08.27. 14:40

Nem tett jót a szárazság

Nyíregyháza - Az első fél évben az aszályos idő nem kedvezett a kukoricának és a napraforgónak.

Nyíregyháza - Az első fél évben az aszályos idő nem kedvezett a kukoricának és a napraforgónak.A szélsőséges időjárás miatt az idei első félévben már másfélszer annyi mezőgazdasági kárbejelentés érkezett a Generali Biztosítóhoz, mint tavaly: összesen 1,2 milliárd forint értékben – olvasható a társaság által kiadott közleményben.

Eszerint a károk 84%-át a jégverés okozta, míg a fennmaradó rész döntő többsége (12,3%) viharkár volt. A legnagyobb kifizetéseket a kalászosokban, repcében és a dinnyetermésben keletkezett károk után térítette a biztosító. A legsúlyosabb esetek között szerepelt például egy, a március 15-i hófúvásos hétvégén tönkrement szabolcsi fóliás termesztő-berendezés, melyre 34,5 millió forint kártérítést nyújtott a biztosító. 25 millió forintos kár után fizetett a biztosító Sopronban, ahol egy május eleji jégeső elverte a repce- és búzatermést. Június végén pedig Szolnok környékén okozott 20 millió forint feletti kárt a jég a vetésben, melyet már szintén megtérített a társaság.

Bizakodó tekintetek

– A búza aratásakor még minden gazda bizakodva nézte a kukorica és napraforgótábláját – tájékoztatta lapunkat Bertók József, a megyei földművelésügyi igazgatóság vezetője. – Az azóta eltelt időben az aszály sajnos mindkét termesztett növénykultúrát megviselte. A jó vízgazdálkodású talajokon, ahol sikerült idejében elvetni az állományokat, kisebb terméskiesés várható. A későn elvetett állományoknál, homokos területeken azonban sajnos nagynak mutatkozik a terméskiesés. Kukorica esetében a termékenyülés nem volt megfelelő, hiányosak, kicsik a csövek. Az elmúlt időszakban szinte nem esett eső, így sok helyen a kukorica nem megérett, hanem elszáradt. A napraforgó valamivel jobban bírja a szárazságot, de itt sem volt jó a kötődés, kicsi a tányér, sok az üres szem.

További részletek a Kelet-Magyarország augusztus 28-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!