Nyíregyháza hírei

2013.09.11. 16:03

Pénteki programkavalkád a múzeumban

Nyíregyháza - Az biztos, hogy nem babonásak a Jósa András Múzeumban, hiszen péntek 13-án délelőtt 11 órától kora estig különböző rendezvényekkel csábítják az épületbe a látogatókat. Költők, írók, művészek töltik meg élettel a múzeumot.

Nyíregyháza - Az biztos, hogy nem babonásak a Jósa András Múzeumban, hiszen péntek 13-án délelőtt 11 órától kora estig különböző rendezvényekkel csábítják az épületbe a látogatókat. Költők, írók, művészek töltik meg élettel a múzeumot.

– Legelőször négy meteorit „csapódik” az épület falai közé, végre hazaérkezik Rudabányáról a múzeum ásványgyűjteménye, melynek legértékesebb darabjai kétség kívül az 1900-as évek elején a világűrből érkezett kövek – kezdte a programok ismertetését dr. Bene János igazgató. Délelőtt 11 órakor nemcsak ásványkiállítás, hanem a vajai múzeum alapítójára, Molnár Mátyásra emlékező képzőművészeti tárlat is várja a érdeklődőket.

Találkozások

A Megyei Honismereti Egyesület tagjai – dr. Kiss Kálmán, Tóth Sándor és Mohácsi Endre – a jelenlegi kutatásaikról adnak tájékoztatást 15 órától. A nagyteremben hallhatnak a látogatók a megye és Nyíregyháza 1945 előtti képzőművészeti életéről, újabb nyelvi adatokat adnak az Árpádkori gyepűk történetéhez, s Nagylúcsei Dóczy András Szatmár vármegye főispánjának és szatmári várkapitánynak Thurzó Györgyhöz írt leveleibe is „beleolvasnak”.

– A csontok kiásása, a huszárokkal való hadakozás mellett nyitottak és fogékonyan vagyunk minden újra. Ezért adunk örömmel otthont a Találkozások című rendezvénynek, mely egyben a Élő irodalom - Élő könyvműhely nyíregyházi szerzőpontjának megnyitója is lesz – vezette fel a 17 órakor kezdődő író-olvasó találkozót az igazgató, majd a részleteket Szikora Klaudia, a múzeum munkatársa ismertette.

Kortárs kalauz

– Tizenhárom kortárs szerző kalauzolja majd az irodalom szerelmeseit könyveik belső birodalmába, ők 13-an írók, költők, művészek élettel töltik meg a múzeum ódon falait és végigjárják az érdeklődőkkel a kötetek titkokat rejtő labirintusát. Az országban ez lesz a 11. SzerzőPont, ahol megyebeli és helyi szerzők mellett az ország más területein alkotók művei is megtalálhatóak lesznek. A könyveket kézbe lehet venni, bele lehet lapozni, olvasni, sőt, a helyszínen a szerzőktől a bolti ártól olcsóbban meg is vásárolhatóak a művek.

 

A délután résztvevői

Ari Fabbro, Ács Zoltán, Balku László, Balla M. Anna, Csabai László, Ferenczik Adrienn, L. Kovács Eszter, Nagy István Attila, Nagy Zsuka, Pataki Erzsébet, Petrusák János, Sepsi Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!