Nyíregyháza hírei

2013.10.22. 13:28

A Baradla-barlang titkai

Nyíregyháza - Egy szép októberi napon elindultunk felfedezni az Aggteleki cseppkőbarlangot...

Nyíregyháza - Egy szép októberi napon elindultunk felfedezni az Aggteleki cseppkőbarlangot... Hosszú buszozás után érkeztünk meg Aggtelekre. A barlangban sok szépség tárult elénk. Bámulatos, hogy a több millió év alatt kialakult cseppkövekbe mennyi formát beleképzelhet a látogató! „Láthattuk” többek között Rómeót és Júliát, a Pisai Ferdetornyot és a Világítótoronyt.

Kellemes zene és fényjáték

A legnagyobb, 19 méter magas cseppkő a Csillagvizsgáló elnevezést kapta. A 2,3 km hosszú túra végéhez közeledve érkeztünk meg az Óriások termébe, ahol az idegenvezető lekapcsolta a világítást, és a barlang eredeti sötétjében gyönyörű fényjáték és kellemes zene kíséretében élvezhettük a terem akusztikáját, illetve a meg-megvilágított cseppkövek ragyogását.

A barlanglátogatás során csodálatos élményekkel és sok-sok ismerettel gazdagodtunk. A tájékoztatókból például kiderült, hogy az 1985-ben alakult Aggteleki Nemzeti Park elsősorban a mérsékelt égöv leghosszabb látogatható cseppkőbarlangja, a 25 km-es Baradla-barlang révén vált ismertté az egész világon. A nemzeti park területén megközelítőleg 273 barlang található, földrajzilag a Gömör-Tornai karszt része, vagyis szerves egységet alkot az államhatár másik oldalán elhelyezkedő Szlovák karszt Nemzeti Parkkal.

A két park területén mintegy 1300 barlang ismert, amelyek 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség Listájára.

A nemzeti park értékeinek, munkájának bemutatását a Jósvafőn található Kúria Oktatóközpont végzi, a sportokat, túrákat kedvelők számára a gyalogtúrák, kerékpártúrák és barlangtúrák csábítóak. Köszönjük a szervezők munkáját, már nagyon várjuk a folytatást, hogy Magyarország újabb csodáit is megismerhessük!

Szondy Dorina (8/6. osztály, biológia szakkör)

Nyíregyházi Arany János

Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!