Nyíregyháza hírei

2013.10.30. 10:44

Hepatitis-A járvány van

Nyíregyháza - Három település érintett a fertőző májgyulladás miatti tömeges megbetegedésben.

Nyíregyháza - Három település érintett a fertőző májgyulladás miatti tömeges megbetegedésben. – Az elmúlt 20 évben nem emlékszem ilyen méretű fertőző májgyulladás járványra a megyében. Az utóbbi hetekben csaknem 100 gyermeket kezeltünk az osztályunkon Hepatitis-A vírus okozta fertőzés miatt – tudtuk meg dr. Dicső Ferenctől, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának vezető főorvosától. A legtöbb gyerek Kocsordról, Ópályiból és Tiszavasváriból került a kórház gyermek fertőző részlegére.

– Volt olyan nap, amikor egyszerre húsz gyermeket ápoltunk az osztályon. Szerencsére a fertőzés viszonylag jóindulatú, gyors lefolyású volt, hamar rendeződött a kis betegek állapota – mondta a osztályvezető főorvos, és hozzátette: egyetlen esetben sem alakult ki májelégtelenség. Az osztályon minden dolgozó megkapta a védőoltást, s a hepatitises gyerekeket elkülönített részen kezelték, s a szülők is (egy gyerek mellett egy szülő lehet) maximálisan betartották a higiénés szabályokat. A főorvos szerint most már talán csendesedik a járvány.

Szeptemberben számoltunk be arról, hogy Ópályiban és Kocsordon is találtak Hepatitis-A vírussal fertőzött családokat. Az önkormányzatok megtették a szükséges intézkedéseket, megtörtént a kötelező fertőtlenítés és a fertőzött személyek közvetlen családtagjai megkapták a szükséges védőoltást. Akkor még nem lehetett járványról beszélni, de néhány héttel később arról értesítettek minket, hogy már Tiszavasváriban is terjed a Hepatitis-A vírus okozta fertőzés.

Három településen van járvány

– Jelenleg Ópályiban, Kocsordon és Tiszavasváriban van Hepatitis-A vírus okozta járvány – tájékoztatta lapunkat dr. Magyar Veronika, a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője. A megyei tisztifőorvos elmondta: a megbetegedettek szoros környezetében a 18 éven aluliak, és a felnőttek részére több mint 1500 speciális oltóanyagot biztosítottak. A kórházi kezelésben részesültek között súlyos esetek nem fordultak elő, a betegség enyhe tünetekkel zajlik.

– A megyében a legutolsó tömeges Hepatitis-A vírus okozta járvány 2007-ben volt Nyírmihálydiban. Öt olyan év volt 2001 és 2012 között, amikor 0–8 közötti esetszám fordult elő – ismertette a korábbi eseteket Magyar Veronika, és megjegyezte: a Hepatitis-A jellemzője a szezonalitás, a periodicitás. – Az egészségügyi hatóság irányításával a lakosság és az intézmények szintjén folyamatosan zajlik a járványügyi kivizsgálás, az érintettek felkutatása, betegek gyógykezelése és a közösségek tájékoztatása – erősítette meg a megyei tisztifőorvos.

A probléma nem új keletű

– Amióta napvilágot láttak az első hírek a Hepatitis megbetegedésekről Tiszavasváriban, az önkormányzat folyamatosan kapcsolatban van az illetékes szervekkel – mondta dr. Fülöp Erik polgármester. – Dr. Magyar Veronika tájékoztatása alapján inkább halmozott megbetegedésről beszélhetünk, mintsem járványról. Szeptember 19-étől október közepéig 46 lakos került kórházba a városból Hepatitis-A megbetegedéssel, ebből 22 már felgyógyult. Halmozott megbetegedések idején az illetékes népegészségügyi szerv teszi a dolgát: felkeresik a betegek családtagjait és számukra is felajánlják az oltást.

– A megbetegedés Tiszavasvári azon peremterületén terjedt el (Széles és Keskeny utca), ahol az ott élők tömegesen és rendszeresen nem tartják be az alapvető higiéniás feltételeket. A probléma nem új keletű, a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv két éve folyamatos megelőző jellegű „kampányoltást” végez itt. A betegség mostani terjedését eddig sikerült megakadályozni, várhatóan decemberre megszűnik a probléma – hangsúlyozta a település első embere, aki nem rejtette véka alá azt sem, a tisztasági feltételek (rendszeres kézmosás, víz- és ételhigiéniás szabályok) betartásával elkerülhető lenne a Hepatitis-A, ezért átfogó takarítási akciót szervez a problémás településrészen.

– A katasztrófavédelemtől klóros meszet kapunk, egy segítő szervezet vírusölő hatású kézfertőtlenítőket ígért. Az általános higiénés rendszabályok betartása az érintett lakók jól felfogott érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!