Nyíregyháza hírei

2013.11.13. 07:58

Akik a reményt jelentik

Nyíregyháza - A szociális munka napján az elhivatott szakembereket ünneplik.

Nyíregyháza - A szociális munka napján az elhivatott szakembereket ünneplik.Önzetlenség, szeretet, empátia és hivatástudat jellemzi mindazokat, akik a szociálisan rászorulókért, az elesettekért dolgoznak – mondta keddi, a Szociális Munka Napja alkalmából szervezett megyei ünnepségen Mohácsi Mónika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai tanácsadója.

Segítség, gondoskodás

– A szociális és gyermekvédelmi ágazatban elhivatottság kell ahhoz, hogy a munkatársak a krízishelyzetek kezelésén túl a gondozottak és ellátottak életben való boldogulását is segíteni tudják. Ezt köszönjük meg 2001 óta ezen a napon – hangsúlyozta a szakmai tanácsadó, hozzátéve azt is: egy társadalom fokmérője, hogyan bánik az elesettekkel, a támogatásra szorulókkal. Mohácsi Mónika nagyon fontosnak nevezte, hogy a kormányzat és az ágazat minden szereplője (intézmények, szociális munkások, a laikus segítők stb.) együtt gondolkodjon és együtt dolgozzon, mert így érhető el, hogy erősödjön a társadalmi szolidaritás és a szociális védőháló biztonságot adjon minden rászorulónak.

– Van mit ünnepelni. A felelősségteljes, embert próbáló munkát végzőket, azokat, akik a fizikai és lelki megterhelés ellenére szolgálatnak tekintik azt, hogy másokon segíteni kell – jelentette ki Németh Péter Gábor, a főigazgatóság megyei kirendeltségének vezetője. Az ide tartozó 11 szociális és 5 gyermekvédelmi intézményben mintegy 800 szakember és félezer háttérszolgáltatásban dolgozó munkatárs tesz meg mindent azért, hogy a társadalom perifériájára szorult, a családot nélkülöző felnőttek és gyerekek megkapják azt a gondoskodást és szeretetet, amire szükségük van.

Mielőtt átadták volna az elismerő okleveleket, az otthonok, gyermekvédelmi központok lakói köszöntötték nagyszerű műsorral az ünnepség résztvevőit, bizonyítva, hogy türelemmel, odafigyeléssel mindenkiben meg lehet találni azt, amiben tehetséges.

Ahol szükség van rá

– A hit és a szeretet tartott és tart a pályán. Ha újra kezdhetném, akkor is ezt választanám, s ezt a – nem mindig könnyű – utat járnám végig – mondta lapunknak az egyik kitüntetett, Kovácsné Pocsok Rita. A mátészalkai Gyermekvédelmi Központ gyermekfelügyelője kiskorában eldöntötte, hogy gyerekekkel szeretne foglalkozni. S ugyan az eredeti szakmája messze esik a mindig vágyott szakterülettől, pályafutását a sóstói csecsemőotthonban kezdte kisegítőként, majd haladt tovább a ranglétrán.

– Ha csak egy kis szeretetet adunk, óriásit kapunk vissza a gyerekektől. Egy köszönet, egy ölelés mindig megerősít abban, hogy van tovább út, van remény, s valóban ők jelentik a jövőt – fogalmazta meg a hivatása szépségeit Kovácsné Pocsok Rita. Ahol igazi szükség van, ott érzi jól magát. A gyerekek csak „Rita mamának” hívják, ami szerinte jelzi, hogy a családot pótló erőfeszítéseik nem hiábavalóak. Sok korábbi gondozott már a saját csemetéjével tér vissza, s áldást kérnek rá Ritától.

– A díj megtisztelő és nagyon örülök neki, de ez annak a közös munkának is az elismerése, amit a központban a munkatársaimmal együtt végzünk a gyermekekért – tette hozzá.

 

Az idei kitüntetettek

Székely Józsefné (Ápoló-Gondozó Otthon, Fülpösdaróc),

Rakás Bernadett (Ápoló-Gondozó Otthon, Gacsály),

Halász Mihályné (Ápoló-Gondozó Otthon, Györtelek),

Polyák Sándor (Ápoló-Gondozó Otthon, Kisléta),

Lázár Istvánné (Ápoló-Gondozó Otthon, Mándok),

Kovács Jánosné (Ápoló-Gondozó Otthon, Mérk),

Murnyák István (Ápoló-Gondozó Otthon, Nyírbéltek),

Szászné Márton Erika (Ápoló-Gondozó Otthon, Tarpa),

Dobronyi Lajosné (Ápoló-Gondozó Otthon, Tiboszállás),

Garainé Szotkó Mariann (Ápoló-Gondozó Otthon, Hodász),

Virányi Lászlóné (Kék Szirom Lakóotthon, Nyíregyháza),

Varró Erzsébet (Gyermekvédelmi Központ, Baktalórántháza),

Kovácsné Pocsok Rita (Gyermekvédelmi Központ, Mátészalka),

Szabó Jánosné (Gyermekvédelmi Központ, Nyírbátor),

Gyarmati Lászlóné (Területi Gyermekvédelmi Központ, Nyíregyháza),

Mezei Lajos (Gyermekvédelmi Központ, Tiszadob).

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!