Nyíregyháza hírei

2013.12.12. 19:57

Életre szóló élményt adott a svájci szakmai gyakorlat!

Svájc - Az utcákon nem láttunk sehol eldobott cigicsikket vagy betonba nyomott rágót...

Svájc - Az utcákon nem láttunk sehol eldobott cigicsikket vagy betonba nyomott rágót...Annak, hogy egy középiskolás diák, mint például én, Svájcban végezhessen nyári szakmai gyakorlatot, két alapfeltétele van: az erős német nyelvtudás és a 18. életév betöltése. Idén nyáron nagykorúvá váltam, jól ment az idegen nyelv is, így felvételiztem Budapesten, ennek eredményeként pedig júniustól négy hónapot tölthettem Svájcban, akárcsak egy győri, zalaegerszegi és egy keszthelyi lány.

Sokat hallottam már Svájcról a családtagjaimtól. A tisztaság azonnal szembetűnő volt, az utcákon nem láttunk sehol eldobott cigicsikket vagy betonba nyomott rágót. A nyári gyakorlat első két hetét Passugg-ban, a Swiss School of Tourism and Hospitality főiskolán töltöttük, ahol megtanultuk a precíz terítést, a helyes tányértartást, a felszolgálást és még sok más hasznos tudnivalót. Az iskolapadban különböző tantárgyakat tanultunk: borismeret, német teória, vendéglátás gyakorlata, önismeret és még sorolhatnám. Ellátogattunk a híres borvidékre, Maienfeldre is, valamint a Heineken sörgyárba. A 2 hetes tanfolyamot (sikeres) vizsga zárta.

Szabadnapokon sem pihentem

A 3,5 hónapos szakmai nyári gyakorlat helyszíne a svájci Alpokban található Engstlenalp Hotel volt, amely a hatalmas hegyek között, a völgyben, 2000 méter magasan helyezkedett el. A munkám a vendégek minél magasabb szintű kiszolgálása volt, a nap végére rendesen elfáradtam a telt házzal üzemelő hotelben.

Svájcban a nyár jóval hűvösebb, csapadékosabb, mint itthon, ez a magas hegyeknek is köszönhető.

A szabadnapjaimon különböző városokba kirándultam, fényképeket készítettem Svájc gyönyörű tavairól, eljutottam a Walenseeig, Brienzerseeig, Engstlenseeig, de ami igazán megfogott, az a Gelmersee!

A tavat egy lengyel barátnőmmel 2 órás túra alatt jártuk körbe, elkápráztatott bennünket a tó csodás színvilága. Zürichben, Bernben, Luzernben, Genfben is sok látnivaló fogadott. A 4 hónap szinte elröppent, egyszer csak azon vettem észre magam, hogy ideje hazaindulnom.

Az egyik legnagyobb álmom teljesült! Azt tanácsolom a diákoknak, hogy ha lehetőségük adódik rá, bátran pályázzanak, hiszen szakmailag és emberileg is sokat nyújt egy ilyesfajta utazás!

Baráth Bianka, Sipkay Barna Kereskedelmi

Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium (13. c)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!