Nyíregyháza hírei

2013.12.18. 17:07

Küldöttgyűlés a kamaránál

Nyíregyháza - Az eseményen egy együttműködési megállapodást is aláírtak a vállalkozások stabilabbá tételének érdekében.

Nyíregyháza - Az eseményen egy együttműködési megállapodást is aláírtak a vállalkozások stabilabbá tételének érdekében.

Gazdasági szempontból értékelték az idei esztendőt azon a küldöttgyűlésen, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tartott szerdán a szervezet nyíregyházi központjában.

Az évértékelés előtt egy együttműködési megállapodást írt alá a kereskedelmi és iparkamara nevében Pekó László elnök, valamint Bezzeg János, a mérnöki kamara vezetője és Végh József, az építész kamara első embere.

A megállapodás célja az, hogy a három kamara összehangolja saját munkáját, így segítve a jogszabályban előírt szakmai célkitűzések megvalósítását. Mindhárom szervezet fontosnak tartja, hogy a térségben új munkahelyek jöjjenek létre, hogy megismerjék egymás tevékenységét, valamint javuljanak a vállalkozói szféra működésének feltételei.

A megállapodás aláírása után Pekó László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke ragadta magához a szót, és tartott részletes elemzést a 2013-as év gazdasági eredményeiről, statisztikai adatairól, valamint összegezte a kamara idei munkáját.

Több a gazdasági szervezet

– A regisztrált gazdasági szervezetek száma 120 100, ami az előző évhez képest egy 2,9 százalékos növekedés. A gazdasági szervezetek 95 százaléka vállalkozás, 4 százaléka nonprofit szervezet, a fennmaradó 1 százalék pedig költségvetési és társadalombiztosítási szervezet – mondta az elnök.

Pekó László prezentációjából kiderült: a 2013-s év első félévében – a legalább 5 főt foglalkoztató ipari vállalkozások telephely szerinti információi alapján – a megye 258 milliárd forintot képviselő ipari teljesítménye összehasonlító áron az országosnál nagyobb ütemben, 4,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Az egy lakosra jutó termelési érték azonban lényegesen nem változott, és továbbra is az országos átlag négytizedét közelíti. 2013 első félévében két ágazat növelte kibocsátását; a legnagyobb termelési értéket (70,2 milliárd forintot) előállító gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása ágazat 6,1 százalékkal, és a (14,8 milliárd forintot realizáló) fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása ágazat 7,3 százalékkal. A többi ágazatban a termelés volumene 0,7–12 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásban regisztrálták a legnagyobb, 12 százalékos termeléscsökkenést, ami elsődlegesen a belföldi kereslet-visszaesésből származott. A döntően exportra termelő textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártás termelése 9,2 százalékkal esett vissza. A megyei székhelyű ipari vállalkozásoknál 18 ezer fő állt alkalmazásban, 2,6 százalékkal kevesebb, mint az előző év első felében.

2013 első félévében a megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások építőipari termelése 14,1 milliárd forintot tett ki, ami változatlan áron 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony szintet.

– Bár a havi bruttó átlagkereset 2,7 százalékkal nőtt az idei első félévben az előző év hasonló időszakához képest, még így is el vagyunk maradva vásárlóerőben az uniós átlagtól, ami nem éppen örömteli, így teendőnk van még bőven – summázott Pekó László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!