Nyíregyháza hírei

2014.01.04. 19:34

A hirtelen fagy a nagy félelem

Nyíregyháza, Túrricse, Biri - „Ilyen decemberre és januárra, mint amit most prognosztizálnak, nem is emlékszem.”

Nyíregyháza, Túrricse, Biri - „Ilyen decemberre és januárra, mint amit most prognosztizálnak, nem is emlékszem.”

A december végén jelentkező szokatlanul enyhe idő miatt jogosan merül fel a kérdés a kertészek körében, hogy károsodnak-e a fák virágrügyei, ha a meleg periódus után majd nagy lehűlés következik.

– Véleményem szerint ez a néhány napos langyos idő még nem okoz károsodást – válaszolta dr. Takács Ferenc, az újfehértói Gyümölcster­mesztési Kutató Kft. igazgatója.

A hőmérséklet csak egy tényező

– A mérsékelt övi lombhullató fák mélynyugalmi állapota a környezeti adottságokhoz való alkalmazkodás szép példája. A nyugalmi állapot megszűnéséhez a hőmérséklet és a fotoperiodizmus (nappalok rövidülése, hormonális változások) tényezőinek együttes hatása szükséges, melyek más-más gyümölcsfajok esetében eltérők, genetikailag meghatározott értékeket jelentenek. A hőmérséklet csak egy tényező – magyarázza Takács Ferenc.

– Decemberben két napot kivéve a minimum hőmérséklet mindig 0 fok alatt volt az ültetvényeinken. Az év utolsó hónapjában a napi átlaghőmérséklet 0,1 fok volt. A leghidegebb -9 fok, míg a legmelegebb 12,4 fok volt, s tizenhárom olyan napot mértünk, ahol a napi maximum 1 fok alatt volt. Ebből látható, hogy nem kell pánikot kelteni, ettől sokkal aggasztóbb volt a tavaly októberi három egymást követő napon a -10 fok körüli hőmérséklet, és ekkor még javában tartott a vegetáció, a fák nem voltak felkészülve a fagyra.

Azt még nem tudni, most milyen károk keletkeztek a virágrügyekben, a vizsgálatok csak ezután kezdődnek. Ha további enyhe időnk lesz, majd hirtelen jön a fagy, akkor már komolyan aggódhatunk a fák és rügyek állapotáért – fogalmazott az igazgató.

Csattogó metszőollók

– Sajnos még vagy 30 napig ilyen jó idő lesz – számolt be az internetről frissen szerzett középtávú időjárás előrejelzési adatokról a túrricsei agrárvállalkozó, Lengyel János.

– Itt, a szatmári térségben, mindenhol metszőollóval járnak a gazdák, és kihasználva a mostani enyhe időt, metszenek. Ez így is van jól. Ugyanakkor mindenkiben ott a félsz is, mi lesz, ha az egyelőre nyugalomban lévő ültetvényekben megindul a vegetáció. No, egy ilyen fordulat életveszélyes lenne az idei gyümölcstermés szempontjából. – A másik veszély a csapadékhiány. Itt minden folyó már szinte ki van apadva. Nagyon hiányzik a földekről a hó, vagy a csendes áztató eső. Ilyen decemberre és januárra, mint amit most prognosztizálnak, még nem is emlékszem. Hogy fog itt leesni az évente szokásos 600 mm csapadék? Azon is izgulhatunk, hogy aztán nehogy egyszerre zúduljon le ez az egyre halmozódó vízhiány – adott hangot a benne motoszkáló aggodalmaknak a csegöldi konzervgyárat is működtető, annak alapanyag-ellátásáért is izguló Lengyel János.

Ha nincs méh...

– A méhek nagyban függnek az időjárástól: ha jön a hideg, abbahagyják a fiasítást (szaporodást), készítenek egy gömb alakú fészket, amiben átvészelhetik a telet. Ha azt érzik, hogy akkor, amikor mínusz tíz foknak kellene kint lenni, plusz 15 van és süt a nap, megbontják a fürtöt, újrakezdik a ciklusukat és az anya elkezd fiasítani. Dinamikusan alkalmazkodnak ugyan, de nem tudják követni a hetente, naponta változó időjárást. Ha beáll a fagy, megszüntetik a szaporítást és kidobálják az utódaikat – ezzel hatalmas kárt okoznak –, és igyekeznek összehúzódni a fürtben, aminek tömörségétől függ, milyen szinten vészeli át a telet az állomány. Ha nem sikerült elég gyorsan összehúzódni, megfagyhatnak vagy éhen halhatnak – avatott be Vágó János, aki 10 éve foglalkozik méhészkedéssel Biri-Táncsics telepen.

– Az 1-2 napos felmelegedés jó, mert a tisztító kirepülés után a szaporítás is megkezdődik. Ez január végére esedékes, a gond csak az, úgy érzem, hogy még csak most lesz igazán hideg, ez pedig felborítja a méhek ciklusát, és a termelés szempontjából előnytelen. Nem akármiért mondta Einstein, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiségnek 4 éve van hátra. A Föld flórájának 98 százalékban a mézelő méh a beporzó állománya, tehát ha nincs méh, nincs zöldség és gyümölcs sem – tette hozzá Vágó János méhész.

KM-GB,SA,CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!