Nyíregyháza hírei

2014.01.13. 07:20

Közösséget kovácsol a kemence

Hermánszeg, Szorgalmatos, Nyíregyháza - Szorgalmatoson az új piacnál megépült a falu kemencéje is, hogy programoknak, rendezvényeknek is színhelye lehessen.

Hermánszeg, Szorgalmatos, Nyíregyháza - Szorgalmatoson az új piacnál megépült a falu kemencéje is, hogy programoknak, rendezvényeknek is színhelye lehessen. Már ezekben a napokban is számolgatnak, osztanak és szoroznak a polgármesteri hivatalokban dolgozók, hogy vajon hogyan is nézzen ki az önkormányzat 2014-es költségvetése. Mindez természetesen még nagyon képlékeny állapotban van, hiszen a végleges formájában február közepéig kell majd elfogadni, azonban az idei év költségvetési koncepciói már tavaly elkészültek. Polgármestereket faggattunk arról, hogy mi mindent szeretnének ebben az évben megvalósítani a településükön.

Nincs bevételük

Hermánszeg a Szamoshát egyik kis települése, 270 lakosa van.

– Semmi extrát nem tudunk tervezni, hiszen nincs bevételünk. Az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató úgy, hogy részt veszünk a közfoglalkoztatási programban – mondta el érdeklődésünkre Badar László, Hermánszeg polgármestere. – Negyven főnek tudunk munkát adni, akik elsősorban a mezőgazdasági projektben dolgoznak, de részt veszünk a földutak karbantartása és a belterületek rendbetétele programban is, jelenleg pedig a téli közfoglalkoztatási program megy nálunk is. Az új programok indulásakor szeretnénk még néhány lakost bevonni ezekbe a programokba. A mezőgazdasági programon belül az idén szeretnénk a gyümölcstermesztést és a kertészeti kultúrát fokozni.Mivel saját intézményeink nincsenek, értékesítjük a termesztett javakat.

Piac és gombaház

A megye ellentétes szegletében található Szorgalmatos, amely 2002-ben nyerte el az önállóságot, s azóta évről évre fejlődik, gazdagodik a település.

– Természetesen nagyon ügyelünk arra, hogy a működési kiadások és a bevételek egyensúlyban legyenek – tájékoztatta lapunkat Takács Pálné polgármester. – Több tavaly elkezdett beruházást az idén fejezünk be, most kell majd pénzügyileg elszámolnunk a munkálatokat. Ezek közé tartozik az az 5 állásos garázs, amelyet a polgármesteri hivatal udvarán építettünk az önkormányzati gépjárművek számára. A kistraktorunkhoz pályázati úton nyertünk adaptereket, azokat is a garázsban helyezzük majd el. Új, fedett piaccal is gazdagodott a település, még be kell szereznünk a használatbavételi engedélyt. A piacnál megépült a falu kemencéje is azzal a céllal, hogy közösségi programoknak, különféle rendezvényeknek is színhelye lehet. A tervek között szerepel még egy gombaház kialakítása is, amelyben csiperkét és laskagombát termesztenénk.

A nyíregyházi közgyűlés tavaly október 31-én szavazta meg a megyeszékhely 2014-es kötségvetésének koncepcióját. Az előterjesztés szerint a fejlesztési-beruházási feladatok során a városvezetés folytatni kívánja az elmúlt években elnyert pályázatok (mint például a kerékpárforgalmi hálózat és a belterületi úthálózat fejlesztése, az érkerti és a Huszár-lakótelep rekonstrukciója, az Örökösföld rehabilitációja, szennvízprogram, AGORA pályázat) megvalósítását, valamint továbbra is a magas intenzitású pályázatok benyujtását tűzték ki célul.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. január 13-i számában, valamaint a kelet.hu internetes portálon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!