Nyíregyháza hírei

2014.02.14. 11:03

Szomorú zsiráf-vég

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a közvélemény felháborodása megmenti a koppenhágai zsiráf életét, mégis megölték a 18 hónapos Mariust.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a közvélemény felháborodása megmenti a koppenhágai zsiráf életét, mégis megölték a 18 hónapos Mariust. A bőrét lenyúzták, húsát a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára vetették oda az oroszlánoknak. Az állatkert igazgatója azt mondta, az állatkertben a zsiráfok remekül szaporodnak, ezért megoldható az is, hogy csak a legjobb génállományú egyedek örökíthessék tovább magukat, amely összességében a faj fennmaradását szolgálja.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója lapunknak azt mondta, ez egy legitim, bár kisebbségben lévő szemlélet, amely főként a skandináv országokban terjedt el. Egy biztos: ő soha nem tenne ilyet, mindenképpen megpróbált volna más megoldást találni. – A zsiráfok esetében harmadannyi hímre van szükség, mint nőstényre, ezért egy idő után bizonyos példányok feleslegessé válnak az állatkert számára. Itt is ez volt a helyzet, a skandináv országokban pedig elterjedt az az eljárás, hogy az ilyen példányokat megölik.

Mi 15 évvel ezelőtt három Hollandiából érkezett zsiráfhoz jutottunk hasonló módon és sokat köszönhetünk nekik: ismertséget hoztak a parknak és sok látogatót vonzottak. Soha nem ölnénk meg egészséges állatot, ilyen esetben addig intézkednénk, amíg nem találnánk egy olyan helyet, ahol el tudják helyezni. Egyébként nálunk is van olyan példány, akit már nem láthat a közönség: idős és ellátásra szorul, de mivel alapító tag és a szívünkhöz nőtt, kialakítottunk neki egy helyet, ahol az öreg napjait töltheti.

Az pedig, hogy a gyerekek szeme láttára etették meg az oroszlánokkal a zsiráf húsát, nyilván oktatási célokat szolgált. Azt akarták megmutatni, ami az életben is történik: a ragadozók megeszik a növényevőket, mert ilyen az ökológiai körforgás.

 Részletek a Kelet-Magyarország 2014.02.14-ei számában és a kelet.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!