Nyíregyháza hírei

2014.03.28. 12:08

Ötletből film, filmből üzenet

Nyíregyháza – A nyolcadikos lányok gimnazistákat és főiskolásokat utasítottak maguk mögé.

Nyíregyháza – A nyolcadikos lányok gimnazistákat és főiskolásokat utasítottak maguk mögé.- Egyre több olyan kép kerül fel a netre, amin nálunk fiatalabb lányok pózolnak meztelenül – erről szól a kisfilmünk is. Az első témánkat, a gyermekrablást elvetettük, úgy éreztük, ütősebb a fotós ötlet. Megmutattuk az új forgatókönyvet a bátyámnak, aki hozzám hasonlóan nagyon szereti a filmeket, és azt mondta, úgy kerek az egész, ahogy megírtuk, úgyhogy belekezdtünk a forgatásba – ecsetelte Orosz Mercédesz, annak az Eötvös-iskolában tanuló nyolcadik osztályos lány ötösfogatnak a „szóvivője", amely nemrég megnyerte a megyei rendőr-főkapitányság által meghirdetett „Ne légy áldozat!" bűnmegelőzési kisfilm- készítő pályázatot Kép című hétpercesével.

– Mindennap két órát forgattunk, a film a háttérmunkával együtt két hét alatt készült el. Azért tartott eddig, mert sokkal komplikáltabb dolog volt elkészíteni, mint ahogy gondoltuk – toldotta meg osztálytársa gondolatát Román Evelin, s önmagukat megmosolyogva tette hozzá: azt hitték, minden jelenetet elég lesz egyszer felvenni, mert rögtön sikerülni fog.

A főszereplő szemszögéből

– Persze nem így lett, ami csak elromolhatott, az el is romlott. Volt olyan rész, aminek huszonháromszor futottunk neki – kapcsolódott be a beszélgetésbe Megyesi Petra, aki azt is elmondta, hogy bár a pályázat szerint öt szereplője lehetett volna a filmnek, nem tudták megoldani ennyi karakterrel, szükség volt az anyukája és Major Márton évfolyamtársuk szerepeltetésére is, akiknek sajnos nem került fel a stáblistára a nevük. – A film csak mobiltelefonnal készülhetett. Belső nézetes, azaz a főszereplő lány szemszögéből mutattuk be a történetet, így sokkal jobban bele tudja élni magát a néző a látottakba. Ez nem mindig volt egyszerű, mert például az utolsó jelenetben Mercinek mind a két keze látszik – magyarázta Petra –, úgyhogy ültem vele az ágyon, átvettem tőle a telót, de ezt is egy csomószor felvettük, mert vagy a lábam lógott be a képbe, vagy beleköhögött valaki.

Többet nyertek a díjnál

– Olyan volt, mint egy rendes forgatás, az utolsó pillanatokban is dolgoztunk. Vágás közben kiderült, hogy szinte minden részt más képponttal vettünk fel, egy helyen ezért a hang elcsúszott – tette hozzá Bálint Vivien, aki a kulisszatitkokba is bepillantást engedett azzal, hogy elmondta, Petra lett volna a film főszereplője, de a próbák alatt rájöttek, hogy Mercihez közelebb áll az átvert lány karaktere, jobban vissza tudja adni az érzéseit.

Hat film készült a pályázatra, amit az eredményhirdetés előtt együtt néztek meg az induló csapatok, melyek között a lányoké volt a legfiatalabb.

– Csak azért indulhattunk a pályázaton, mert nyolcosztályos gimibe járunk. Az eredményhirdetésen mindenki sokkal idősebb volt nálunk, főiskolások is jelentkeztek – mosolygott nem titkolt büszkeséggel Merci, aki ugyan nem mondta ki, de látszott rajtuk: az első helyezettnek járó díjnál sokkal többet nyertek a kisfilmjükkel.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!