Nyíregyháza hírei

2014.04.25. 17:09

Infrastrukturális fejlesztésekről egyeztetett Kárpátalja kormányzója Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2014. április 25., péntek (MTI) - A magyar-ukrán határátkelőkhöz vezető úthálózat fejlesztéséről is egyeztetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetőivel Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója, aki pénteken tett bemutatkozó látogatást Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2014. április 25., péntek (MTI) - A magyar-ukrán határátkelőkhöz vezető úthálózat fejlesztéséről is egyeztetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetőivel Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója, aki pénteken tett bemutatkozó látogatást Nyíregyházán.

A kormányzó Vinnai Győző kormánymegbízottal és Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnökkel folytatott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón elmondta, Kárpátalja megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg a szoros együttműködés révén számos sikeres, határon átívelő pályázatot valósított meg, ezek közül a határ menti térség elérhetőségét javító úthálózat-beruházás emelkedik ki.

A fejlesztéshez a magyar kormány a Magyar Export-Import Bankon (Eximbank) keresztül nyújtott pénzügyi segítséget - jelentette ki Valerij Luncsenko. Tájékoztatása szerint mintegy 140 kilométer hosszú, a magyar-ukrán határátkelőkhöz vezető úthálózat rekonstrukciójáról van szó, emellett tervben van a Beregszászt elkerülő útszakasz megépítése is, ami a Csap-Kijev nemzetközi autóútra biztosít majd csatlakozási lehetőséget Munkács körzetében.

Az M3-as autópálya Vásárosnaményig tartó szakaszának építése idén befejeződik, az ukrán területen való továbbépítéséhez azonban elengedhetetlen a beregsurány-asztélyi határállomás bővítése és a beregszászi elkerülő megépítése - mondta el újságírói kérdésre a kormányzó. Valerij Luncsenko közlése szerint az elkerülő építésére felvett, a magyar kormány által folyósított hitelhez ukrán részről már megvan a bankgarancia.

Az ukrán fél reményei szerint a beruházás akár már idén ősszel elindulhat. Valerij Lucsenko az MTI kérdésére elmondta, a magyar fél által biztosított hitel összege 45 millió euró (13,9 milliárd forint).

A sajtótájékoztatón Kárpátalja közigazgatási hivatalának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, Magyarország az egyik legfőbb lobbi-ország, amely kezdeményezi és segíti Ukrajna Európai Unióhoz történő integrációját. "Ezt megköszönjük és értékeljük, mivel nem sok ilyen bizakodó partner van, aki új, teljes értékű tagként látná Ukrajnát a közösség körében" - fogalmazott Kárpátalja kormányzója.

Valerij Luncsenko kifejtette, az első tényleges segítség Ukrajna orosz gázfüggőségének mérséklésével kapcsolatban érkezett Magyarországtól, amely gáz szállításával segít az ukránok számára "fájó" kérdésben. Elmondta, megfelelő megállapodások megkötése esetén a Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelországból érkező gáz mintegy hatvan százalékkal csökkentené Ukrajna orosz gázfüggőségét.

Az orosz gáz köbméterenként csaknem 80 dollárral drágább, mint amit Ukrajna Európától kaphatna - mondta el újságírói kérdésre a kormányzó. Tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországgal és Lengyelországgal van szerződése a gázszállításról Ukrajnának, a tervek között szerepel a Szlovákiával való gázkontraktus megkötése is.

Ukrajna jelenleg évente 24-25 milliárd köbméter gázt tud termelni, ami elegendő a lakosság ellátására, további körülbelül 20 milliárd köbmétert pedig az ipar használja fel - tette hozzá.

Vinnai Győző kormánymegbízott a sajtótájékoztatón arról beszélt, árvízvédelmi, fejlesztési, kulturális és turisztikai területen egyaránt példás a két térség viszonya.

A megye érdekelt a jószomszédi viszonyban és Ukrajna európai uniós kapcsolatainak megerősítésében, illetve egy őszinte, partneri viszony kiépítésében - jelentette ki a kormánymegbízott.

Szabolcs-Szatmár-Bereg elkötelezett a kapcsolatok megújításában az új kárpátaljai vezetéssel - mondta Seszták Oszkár közgyűlési elnök, hozzátéve, a megye az utóbbi időben sokat tett azért, hogy Ukrajna euróatlanti integrációja belátható közelségbe kerüljön.

Rámutatott, a megyének több futó pályázata van különböző kárpátaljai partnerszervezetekkel, egyik ilyen projekt például a magyar-ukrán határátkelőkhöz vezető utak felújítása.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!