Nyíregyháza hírei

2014.05.31. 12:20

Keresik az ország almáját

Nyíregyháza - A három állomásos túra első megállója Nyíregyháza, a szabolcsi alma fővárosa.

Nyíregyháza - A három állomásos túra első megállója Nyíregyháza, a szabolcsi alma fővárosa.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program háromállomásos roadshowjának első helyszíne nem is lehetett volna más, mint a magyar alma és szabolcs megye fővárosa, Nyíregyháza. A rendezvény célja, hogy megtalálja Magyarország kedvenc almafajtáját. Ehhez természetesen a magyar lakosság segítségét kérik, akik miután megkóstolják az almákat, szavazhatnak, szerintük melyik a legfinomabb. Ezt a kiállított öt – Golo, Starking, Idared, Jonagold, Golden Delicous – almafajta közül választhatják ki, majd a programsorozat végén kiderül, melyik almafajta lesz Magyarország befutó almája. A szombati sajtótájékoztatón Bittsánszky Márton, a Vidékfejesztési Minisztérium Agrárpiaci főosztályának főosztályvezető-helyettese megnyitó beszédében hangsúlyozta: nem titkolt célja a programnak, hogy még jobban megismertesse a lakossággal a magyar alma szépségét.

– Sajnos napjainkban sok az elhízott és túlsúlyos ember hazánkban, ami azt is bizonyíthatja, hogy a gyümölcsfogyasztás továbbra sem éli fénykorát. Ezen azzal próbálunk segíteni – amellett, hogy almaversenyt rendezünk –, hogy gyümölcsöt osztunk az 1-6. osztályos gyermekek között. Ez országos szinten mintegy 2030 iskolát és 530 000 diákot érint – fogalmazott Bittsányszky Márton, aki hozzátette: nem is lehetett volna más az első helyszíne a túrának, mint Nyíregyháza – annak a megyének a fővárosa, amely az ország almatermesztésének két harmadát adja. A nap további részében a rendezvény nevéhez hűen nem is lehetett volna más a fellépő, mint a jól ismert Alma Együttes. Ezt követően almakóstoltatással, nem mindennapi gyümölcsös kézműves-foglalkozással, gyümölcslufi-készítéssel, arcfestéssel, valamint játékos kvízfeladatokkal kedveskedtek a szervezők az érdeklődőknek. A roadshow június 7-én Budapesten, majd 14-én Győrben zárul, ahol kiderül, melyik Magyarország kedvenc almája.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!