Nyíregyháza hírei

2014.05.03. 19:01

Vajon miről álmodik a (rendőr)lány?

Nyíregyháza - Lapunk végigkísérte a megyeszékhelyen szolgálatba állt újonc rendőr egy szolgálati napját.

Nyíregyháza - Lapunk végigkísérte a megyeszékhelyen szolgálatba állt újonc rendőr egy szolgálati napját.

Nyolcvan új rendőr állt szolgálatba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon a közelmúltban.

A fiatal őrmesterek a megye különböző rendőrkapitányságain és határrendészeti kirendeltségein dolgoznak. Lapunk Mitruska Dalma frissen kinevezett őrmester egy szolgálatban töltött napját igyekezett végigkísérni.

Napindító eligazítás

– Ruházat egységes, kényszerítőeszközök rendben – nézett végig a Nyíregyházi Rendőrkapitányság épületében felsorakozó rendőrökön a reggel nyolc órai eligazítást végző tiszt.

Miután mindenki átvette a szolgálati fegyverét, majd megtörtént a szolgálati jármű átvétele, az öt rendőrrel együtt mi is a rendőrségi kisbuszba pattantunk azért, hogy néhány órán keresztül figyelemmel kísérhessük a munkájukat.

A Kelet-Magyarország kitüntetett figyelmét a (civilben) Pócspetriben élő Mitruska Dalma nyerte el, akire – egyelőre – még nyugodtan ráaggathatjuk a zöldfülű kifejezést, hiszen a tizedik szolgálati napját töltötte ottlétünkkor.

– Mindig is rendőr akartam lenni, a szüleim meg sem próbáltak erről lebeszélni, mert tudták, hogy nagyon céltudatos lány vagyok és meg fogom állni a helyem. Eddig sem nekem, sem nekik nem kellett csalódniuk – meséli a tizenkilenc éves ifjú rendőrnő, de gyorsan magába kell hogy fojtsa a szót, hiszen a Hunyadi utcán már fékezünk is.

Mindannyian kipattanunk a járműből, kezdődik ugyanis a közúti igazoltatás, amit Dalma már nem először végez.

– A kollégák elmondása szerint régebben lassabban zajlott ez az egész procedúra, mert rendszerint egy ügyeletest kellett hívni a gépkocsi és a sofőr adatainak beolvasásához, ami túlságosan is időigényesnek bizonyult. Ma már elég csak beütni a számokat a lekérdezéshez.

Mind a három félreállított autós igazolványai rendben voltak, így mint aki jól végezte dolgát indulunk is tovább.

– A Tesco áruházban rongálás történt – halljuk a rádióban. Már majdnem „bevállaljuk” a feladatot és célra tartunk, amikor érkezik az új itiner: két őrizetes átszállítása vár ránk a fogdából a Nyíregyházi Járásbíróság Bocskai utcai épületébe. A tulajdon elleni vétség elkövetésével vádolt őrizetesekért két, Dalmánál rutinosabb kolléga megy fel, így van időnk néhány szót váltani a nemrégiben szolgálatba állt őrmesterrel. Hosszasan mesél a Miskolcon eltöltött kiképzésről, és arról, hogy milyen büszkeséggel töltötte el az, amikor február végén rendőrré avatták.

– Az első két hónapban reggel hat órakor kezdtünk reggeli tornával, utána pedig következett az oktatás, majd tizenhat órától tizennyolc óráig a különféle foglalkozások: fizikális, alaki és kompetencia fejlesztés, valamint önképzés. Este huszonkét órakor, esetenként hullafáradtan mehettünk takarodóra – emlékezett vissza.

Megpróbáltatások sora

– Két hónap után megszűnt a reggeli torna. Ekkor már 7 óra 40 perckor kezdődött a tanítás, ami előtt minden egyes alkalommal évfolyam-sorakozót rendeltek el. Általában 15 óra 30 perckor végeztünk a „fejtágítással”, a takarodó pedig kitolódott éjfélre – tudtuk meg Dalmától, akinek a kiképzés kedvenc része fizikális felkészülés volt, ezen belül is az önvédelmi órák.

– Ami talán rossz volt az egészben, az a korán kelés – vont rövid összegzést az ifjú őrmester.

– Júniusban majd még egy hónapra vissza kell mennem Miskolcra, ahol csapatszolgálati képzést kapok, majd újra szolgálatba állok Nyíregyházán. Ám ezzel még a borsodi túráknak nem lesz vége, hiszen szeptemberben még vár rám egy miskolci oktatás, amelyen a járőri feladatokat sajátítom el – sorolja a még az előtte álló feladatokat Dalma, akitől azt is megtudtuk, hogy még nagyon sok évet szeretne lehúzni a Nyíregyházi Rendőrkapitányság kötelékében, hiszen nagyon jók az eddigi tapasztalatai.

Időközben megérkeznek a kollégák a fogdából. Egy idősebb és egy fiatalabb férfit (mindkettőjükön karperec díszelgett) hoztak le bilincsben. Később megtudtuk: a két őrizetes apja és fia...

A törvényszéken már nem fogadnak bennünket olyan kitörő örömmel, ugyanis közlik velünk: az egyelőre őrizetben lévő két férfi tárgyalása nem sajtónyilvános. Nincs mit tenni, elválnak útjaink a tizedik szolgálati napját teljesítő Mitruska Dalmától. Arról már csak utólag, telefonon informálódunk, hogy a nap további részében tartottak még egy fokozott közúti ellenőrzést, újra megtették a fogda és a járásbíróság közti útvonalat, valamint egy házi őrizetesnél is jártak.

Teljesült a vágya

A nap során Mitruska Dalma arcát, mozdulatait figyelve egyértelművé vált számunkra, egy percig sem bánta meg azt, hogy rendőrnek szegődött. Pedig fél éven át napi tizenkét órás kiképzésben volt része, mely során mind fizikailag, mind pedig szellemileg maximálisan igénybe vette őt. De ő nem ingott meg egy pillanatra sem. Hiszen mindig is ezt akarta csinálni.

- KM-TG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!