Nyíregyháza hírei

2014.06.03. 08:05

Gyárban, boltban „nyaralnak”

Nyíregyháza - Érdemes előre átgondolni, milyen és mennyi munkára vállalkozunk, s nem utolsó sorban azt is, mennyiért.

Nyíregyháza - Érdemes előre átgondolni, milyen és mennyi munkára vállalkozunk, s nem utolsó sorban azt is, mennyiért. Vélhetően az idén nyáron is sok diák dönt majd amellett, hogy a vakációja egy részét vagy egészét munkával töltse és pénzt keressen. Tizenöt éves kortól, szülői engedéllyel már dolgozhatnak a gyerekek, a diákmunka révén sok tapasztalatot szerezhetnek, megismerik a munka és a pénz értékét. A tapasztalatlan fiatalokat azonban könnyen ki is használják a munkaadók – hívta fel a figyelmet a diákmunka körültekintő kiválasztására a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! tanácsadója.

Olvasd el, mielőtt aláírod!

Horváth Magyary Nóra kommunikációs ügyvezető igazgató szerint a kellemetlen élmények elkerülése érdekében fontos tisztán látni, mit vár egymástól a munkaadó és a munkavállaló. – Átlagosan 400–500 forintot fizetnek a diákoknak óránként, de mindenképpen előre kell rögzíteni, mennyi pénz jár az adott munkáért. A diák csak akkor menjen dolgozni, ha szabályos szerződést íratnak vele alá, amiben az elvárások mellett rögzítik azt is, mi illeti meg őt a munkáért cserébe, így ha később vita adódik, van mire hivatkozni. 16 éves kortól már diákszövetkezetbe is beléphetnek a fiatalok.


Füleki Zsanett: Csak az vállaljon munkát, aki valóban dolgozni szeretne!


Ezt érdemes kihasználni, mert általában már bevált munkaadókkal állapodik meg a diákszövetkezet, és könnyebb a céget leinformálni – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, hozzátéve: körültekintően kell megválasztani a munka típusát is, gyakran alkalmaznak diákokat büfékben kiszolgálóknak, irodában adminisztratív jellegű munkára, csomagoláshoz, de végezhetnek kétkezi munkát mesteremberek mellett is segédként. Érdemes előre átgondolni, hány órát bír a gyerek egy helyben állni, mennyire képes a fizikai munkára, vagy mennyire tűri a monotóniát.

Az idén 20. születésnapját ünneplő, mintegy 30 ezer taggal büszkélkedő Fürge Diák iskolaszövetkezet évente 25 ezer „fürge diáknak” ad munkát, országos hálózat lévén a cégnek rálátása van a hazai keresleti-kínálati piac egészére. – A repertoár rendkívül gazdag, számos településen akad tennivaló a nyári szezonban a valóban dolgozni akaró középiskolások és/vagy főiskolások számára: csomagolás, címkézés, árupakolás, pénztárosi feladatok, málnaszedés, hostesskedés, irodai vagy éppen telemarketinges munka – sorolta Füleki Zsanett, a jubiláló iskolaszövetkezet észak-alföldi régióvezetője.

 

Érvek és ellenérvek

A diákmunka – ha a munkaadó és a munkavállaló is elégedett – nagyszerű élmény lehet a tizenévesek számára. A diák jobban megértheti a felnőttek világát, adott esetben megismerheti a vállalkozói és az alkalmazotti létet, egy vállalkozás működését, új emberekkel találkozhat. A siker növeli az önbizalmát, anyagi biztonságot ad, segíthet továbbtanuláskor az irányválasztásban, a gyakorlat pedig jól mutat később az önéletrajzában. Iskolaszövetkezeten keresztül végzett diákmunka esetén a munkavállalók ellenőrzött munkahelyeken, munkajogi biztonságban, tanév közben az órarendjükhöz igazítva vállalhatnak munkát.

Számolni kell ugyanakkor a hátrányokkal is: nem dolgozhat a gyerek egész nyáron, mert akkor nem jut idő a pihenésre. Az is káros is lehet, ha túlságosan a pénz kerül a gyerek gondolatainak középpontjába. Számos munkáltató kihasználja a diákokat, az interneten sok olyan rémtörténet olvasható, amikor a hosszú hetekig, hónapokig dolgozó diákot végül nem fizette ki a munkaadója, vagy az eredeti megállapodáshoz képest többet kellett dolgoznia.

 

További részletek a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!