Nyíregyháza hírei

2014.06.19. 14:41

Harcban a hulladékkomandó

Nyíregyháza, Császárszállás - Nemcsak megújuló energiaforrásaink vannak, hanem megújuló illegális szemétlerakó-helyeink is. A tisztaságért felelős dolgozók ugyanis hiába számolják fel ezeket a környezetet szennyező telepeket, a munkát három-négy hét múlva kezdhetik elölről.

Nyíregyháza, Császárszállás - Nemcsak megújuló energiaforrásaink vannak, hanem megújuló illegális szemétlerakó-helyeink is. A tisztaságért felelős dolgozók ugyanis hiába számolják fel ezeket a környezetet szennyező telepeket, a munkát három-négy hét múlva kezdhetik elölről.

Haragszanak ők minden illegális szemétre és szemetelőre, de igazán akkor lesznek mérgesek, ha olyan zsákokra figyelnek fel, amelyeket a bozótosok mélyére, az árkok aljára rejtenek el a felelőtlen állampolgárok.

Csütörtök délelőtt egy ilyen „újratermelődő” szeméthegyet számolt fel a nyíregyházi hulladékkomandó a császárszállási üdülőkörzet közelében, a 4. számú főútvonal és a vasútvonal közötti területen. A munkásokat és a média helyszínre meghívott képviselőit a rengeteg műanyagpalack mellett többek között abroncs, kibelezett videólejátszó, sőt még névre szóló vásárlási kártya is várta.

– Bár Nyíregyháza élen jár a környezettudatos gondolkodásban, ez a helyszín arról árulkodik, hogy sajnos, van még bőven tennivalónk – jelentette ki Kósa Tímea, Nyíregyháza alpolgármestere a hangulatos bokrokkal és a kiábrándító szeméttel övezett útszakaszon. – A környezetvédelem sikerét jelzi a Föld Órája-díj, a Hangya-díj, az italoskartonok összegyűjtéséért járó elismerés, de vannak még fehér foltok, mint ahogy az itteni tájkép is mutatja. Csökkent az illegális szemét mennyisége 2013-ban az előző évihez képest, hiszen a 164 tonna helyett „csak” 129 tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze a városüzemeltetés munkatársai, de még ez is tetemes mennyiség. A hulladékkomandó fokozza akciói számát, az idén hat nagyobb ellenőrzést hajt végre a környezet megóvása érdekében.

A közismert film címe alapján akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy „reszkessetek szemetelők”, ugyanis a közterület-felügyelet felveszi a harcot ellenük, szembeszáll velük.

– Az egyik módszerünk a tettenérés, a másik pedig az, hogy utaló jeleket találunk az illegális szemét között, s így ki tudjuk deríteni, kik voltak a nemtörődöm, felelőtlen emberek – tájékoztatta lapunkat Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője. – Kedden is tetten értünk egy szemetelőt, aki elismerte a szabálysértést, s összeszedte, elszállította a már lepakolt szemetet. Természetesen mi is fokozzuk az ellenőrzések számát, s az elkapott illegális szemetelők súlyos büntetésekre számíthatnak.

Keczkó János, a NyírVV Kft. közterületfenntartási iroda vezetője azt emelte ki, hogy mennyi időt és energiát lehetne megtakarítani, ha mindenki környezettudatosan gondolkodna:

– Sok feladatot ad cégünknek az illegális szemét összegyűjtése. Sokkal nemesebb célokra lehetne fordítani azt a rengeteg időt, pénzt és energiát, amit újra és újra a hulladékok eltakarítására, elszállítására fordítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!