Nyíregyháza hírei

2014.08.13. 07:55

A ceruzáktól az iskolatáskáig

Nyíregyháza - A gyerekek főleg a kedvenceiket látnák viszont az iskolai felszerelésükön.

Nyíregyháza - A gyerekek főleg a kedvenceiket látnák viszont az iskolai felszerelésükön.Hamarosan felberregnek a csengők az általános és középiskolákban, csupán kicsivel több mint két hét, és élettel töltik meg a lurkók az üresen kongó folyosókat. Addig azonban még a családok nagy részénél hátra van a kikerülhetetlen, ami főleg a kisebbeket tölti el izgalommal: meg kell vásárolniuk a tan- és írószereket. Ki itt, ki ott, szaküzletben vagy bevásárlóközpontban, de beszerzi a tanévkezdéshez szükséges felszereléseket.


Szűcs Mihályné: Listás vásárlással elkerülhető a szükségtelen költekezés


Húsz-huszonötezer forint

– Bár iskolafüggő, a tapasztalat azt mutatja, hogy az első és az ötödik osztályos gyermekek szüleinek a legköltségesebb a tanévkezdés. Vannak intézmények, ahol listát kapnak a családok, milyen márkájú és mennyiségű tanszerre és írószerre lesz szükségük az alsósoknak és a felsősöknek, míg máshol nincs semmilyen kikötés.

– A listás vásárlást azért tartjuk szerencsésebbnek, mert ezzel elkerülhető a szükségtelen költekezés, ami jó nekünk, a szülőknek és a pedagógusoknak is – ecsetelte Szűcs Mihályné, egy belvárosi papír-írószer szaküzlet tulajdonosa, s hozzátette: nehéz pontos összeget mondani, hiszen lehet ceruzát 25 és 280, ahogy füzetet 45 és 300 forintért is venni.

– Arra törekszünk, hogy a márkátlan áruink is ugyanolyan jó minőségűek legyenek, mint a legnépszerűbb forgalmazók termékei. Azokban a családokban, ahol iskolakezdő gyermek van, tornafelszereléssel, táskával, tolltartóval együtt minimum 20–25 ezer forintot kell kifizetniük ahhoz, hogy probléma nélkül indíthassák el a csemetét szeptemberben.

A film- és mesehősök a menők

A nyíregyházi boltban a vékonyabb pénztárcájúakról sem feledkeztek meg, augusztus végéig kedvezményekkel várják a szülőket, akik az akciók mellett minden tanszerre, táskára, tornafelszerelésre elköltött kétezer forint után sorsjegyet kapnak, amivel értékes ajándékokat nyerhetnek. A mottójuk ugyanis az: „Játszva készülünk a tanévre!”.

Míg mi az irodában beszélgettünk, a boltban hatalmas volt a nyüzsgés, gyerekek és anyukák válogattak az egyszerű és a már-már giccses tolltartók és füzetek között. Az üzlet előtt és a sarkokban cigarettázó és riadt tekintetű apukák szorongatták a kisebbek kezét.

– Nem mertem még összeszámolni, hogy mennyibe kerül, amit kosárba raktunk – legyint ironikus humorral Tiszainé Galambos Zita, aki másodikos és negyedikes lányaival vásárolt ottjártunkkor. A csajok nem kerteltek, amikor megkérdeztem, milyen felszerelést szeretnének.

– Violettásat – felelték hatalmas mosollyal az arcukon, és meg is mutatták, miről (vagy inkább kiről) beszélnek. A szóban forgó lány egy Disney-sorozat tini karaktere. És ha már a híres rajzfilmgyártó céget említettük, a mesefigurák és -hősök folyton változó trendjével kötelező lépést tartaniuk az írószerboltoknak is. Van itt minden: a focirajongók sportolók képeivel, a kisebbek Transformers-szel, Minnie egérrel és a Verdák szereplőivel díszített tanszerekből válogathatnak – ameddig anyu és apu fizetése bírja.

Nagyot nőttek a nyáron

– Mindkét lánynak jó még a régi táskája, tolltartója, de mindenképpen vennünk kell két tornadresszt (a testnevelés órákon kötelező viselni), kinőtték a tornacipőiket is, de szükségünk van még három-három darab négyzetrácsos és vonalas, valamint négy sima és néhány otthoni gyakorlófüzetre, összesen 120 rajzlapra, füzet- és könyvborítókra, címkékre – sorolta Zita, s egy szusszanásnyi szünet után kimondta, amit eddig nem akart: legalább 25 ezer forintjába kerül majd ez a szeptember, és még nem számolt az új ruhácskák árával, hiszen a lányok akkorát nőttek a nyáron, hogy a ruhatárukon mindenképpen újítani kell.

Egyenblúz az egységért

– A tanszereket, a könyvek borítását és a hétköznapi öltözéket tekintve nincsenek egységes elvárások a diákokkal szemben. Természetesen más, ha iskolai ünnepségről van szó, ott az egyenblúz a lányoknak és az ing a fiúknak az egységesség jegyében még mindig elengedhetetlen – fogalmazott Kantár Attila, az Arany János Gimnázium és Általános Iskola igazgatója. – Általában minden oktatási intézmény – főként a középiskolák – maga választja ki, hogy milyen színű dresszben fussák a köröket a gyermekek a testnevelés órán, de általában az egyforma színű alsó (fekete, a piros vagy a zöld) a jellemző.

KM-CSA, SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!