Nyíregyháza hírei

2014.10.14. 11:15

Bán Ferenc az építészek műhelybeszélgetésén

Nyíregyháza - Ybl Miklós-emlékéremmel köszönték a neves építész tartalmas előadását.

Nyíregyháza - Ybl Miklós-emlékéremmel köszönték a neves építész tartalmas előadását.

Az Építészet Világnapjáról is megemlékeztek a „Magyar Építészet Éve” őszi nyíregyházi rendezvényeinek nyitányán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara műhelybeszélgetést szervezett Bán Ferenc DLA Kossuth- és Ybl-díjas, Prima Primissima-díjas építésszel a régi-új Művelődési Központ, az újjászülető Agóra apropóján.

Végh József, az Építész Kamara megyei elnöke visszatekintett a helyi és országos szinten is tartalmas esztendő eseményeire, a hagyományosan Nyíregyházán tartott III. Plan-net.Hu Településfejlesztési Konferenciára, az Építész-Mérnöki Bálra, a VI. Retro Építők Napra, valamint a nyíregyházi szakmai konferenciákat megörökítő „Településfejlesztési konferenciák Nyíregyházán – 2010-2014” című szakmai kiadvány megjelenésére.

A 2014. évi Kamarai Nagydíjat sok éves aktív szakmai-közéleti munkájának elismeréseként ezúttal dr. Szabó László, a Megyei Kamara Etikai és Fegyelmi Bizottságának elnöke vehette át.

Bán Ferenc építész emlékezett vissza a korábbi megyei-városi művelődési központ megszületésének körülményeire, a tervezési koncepció kialakulására, a szakmában szimbólummá vált épület építészeti üzeneteire és statikai kihívásaira, a kivitelezés akkori lehetőségeinek korlátai között mintegy öt évet igénylő megvalósulási folyamatra.

A beszélgetés második részében a megújulás alapvető koncepcionális elemeiről, az Agóra-programról, a kivitelezés aktuális helyzetéről, a várható átadás és használatba vétel időpontjáról esett szó. A beszélgetés során előkerültek az épület ma már muzeális értéket jelentő, hetvenes évekből származó, a mai számítógépes látványtervezés világában is mívesnek mondható eredeti, kézzel készült látványtervei és a hozzájuk fűződő emlékek is.

A több órás „teltházas” rendezvény vendégei között lelkes fiatal budapesti szakmabelieket is üdvözölhettek. A rendezvény szervezői a műhelybeszélgetés végén Ybl Miklós-emlékérem átadásával köszönték meg Bán Ferenc építész tartalmas előadását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!