Nyíregyháza hírei

2014.10.19. 11:13

Dr. Kovács Mihályné, a Gasztronómia Követe

Nyíregyháza - Közel fél évszázada van a pályán, csaknem negyven éve tanít a Gasztronómia Követe.

Nyíregyháza - Közel fél évszázada van a pályán, csaknem negyven éve tanít a Gasztronómia Követe.

Mint a mesében: megszületik egy kislány harmadikként a hatgyermekes családba, Nyíregyházán. Édesapja borbányai fodrászmester, ő a népes család fenntartója, a mama háztartásbeli. A kis Szécsi Valéria jól tanul az általánosban, de egy adminisztrációs hiba miatt nem jut be a vágyott közgazdasági technikumba. Így aztán a vendéglátóiparban lesz eladó tanuló és felszolgáló, gyakorlatra az Anna eszpresszóba jár.

– Szerencsés voltam, hogy az első osztályú Omnia kávészalon nyitásakor már ott dolgozhattam, s később üzletvezető-helyettesként térhettem vissza az Annába. Erre az időszakra két fontos esemény jut: 1971-ben férjhez mentem Kovács Mihályhoz, aki később főosztályvezetőként dolgozott az államigazgatásban, a másik esemény két év múlva jött: szaktanárnak hívtak a város kereskedelmi és vendéglátóipari középiskolájába, amely Sipkay Barna nevét vette fel. Voltam a tanműhelyek vezetője, gyakorlati oktatásvezető, mostanában már nyugdíjas óraadó tanár a titulusom, és tanítok a helyi Leonardo Akadémián, ahol az érettségizett fiatalok szeretnének szakmát szerezni.

A számok tükrében

Közel 50 éve van a pályán, ebből csaknem 40 esztendeje oktatja a holnap szakembereit, s a Sipkayban nyugdíjazásáig, 2007-ig több mint 30 tanévet töltött el. Nyilván, mindehhez sokat kellett tanulnia. A „pénzügyit” munka mellett végezte el, tett sikeres érettségi vizsgát, s már két gyermeke volt, amikor diplomázott a kereskedelmi és vendéglátóipari főiskola szakoktató karán, majd a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett pedagógiai oklevelet.

De – amint mondja – ő az új ismeretek szerzésének máig a rabja: számos ismeretet gyűjtött a korszerű technológiák és anyagok felhasználásában, értékesítésében, de még ECDL-képesítése is van, s kitanulta a koktélkészítés tudományát is. Készített tanulási útmutatókat, otthonos a vendégvárás művészetében, díjat nyert a pedagógus személyiségnevelő hatásáról kiírt megyei pályázaton, számos szakmai anyagot gondozott.

– A legbüszkébb a tanulóimra vagyok. Sikeresen szerepeltek a nyíregyházi diákok például Miskolcon, ahol Sissi királynő halálának 100. évfordulójára díszasztalt készítettek. Hasonlóan remekeltek tanulóim az író Krúdy Gyula, a nagy gasztronómus tiszteletére adott díszebéden. Aranyérmes asztalt varázsoltak a Benczúr Gyula emlékkiállítása alkalmából rendezett versenyen. De segítettem a felkészítésben azt a nyíregyházi csapatot is, amely az ezredfordulón Baselban ért el szép eredményt a IV. Salon Culinairie Mondial keretében.

Díjak, elismerések

Dr. Kovácsné Szécsi Valéria sok diákot készített fel más események díszasztalainak megvalósítására: az egykori huszárezred, vagy a gróf Andrássy Gyula emlékére tartott esemény alkalmával. Számos elismerés kísérte ezeket a teljesítményeket, melyek közül a legbüszkébb a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Schnitta Sámuel Díjára, szülővárosa Margócsy Emil-díjára s arra, hogy az idén az országos szövetség a Gasztronómia Követe címmel jutalmazta.

Ebben az évben vált a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagjává is. Hosszan sorolhatnánk még a rangos munkákat, a lektorálásokat, a társadalmi tisztségeket, melyek az ő nevéhez fűződnek.

Dr. Kovácsné Szécsi Valéria azonban két lányát, Rékát és Kingát, egy fiú és három lány unokáját említi legszívesebben, akik a legnagyobb boldogságot jelentik neki és a férjének.

Angyal Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!