Nyíregyháza hírei

2014.10.19. 10:48

Tanítja és tanulja is a nyelvet

Nyíregyháza - Érdekes és izgalmas küldetésként fogta fel, hogy magyar gimnazistákat taníthat.

Nyíregyháza - Érdekes és izgalmas küldetésként fogta fel, hogy magyar gimnazistákat taníthat.

Egy nagyon szimpatikus és dinamikus fiatal lektorral ismerkedtünk meg ebben a tanévben Pauline Braudy személyében, aki augusztus végén érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy bizonyos napokon négy helyi intézmény francia nyelvet tanuló diákjait oktassa a francia kiejtésre, társalgásra bírja őket, és megismertesse a fiatalokkal Franciaország nevezetességeit. Hozzánk, a Kölcseybe szerdánként tér be Pauline, aki Thouars-ban tanult, majd szülővárosában szerzett tanári (FLE) diplomát.

Kérdéseinkre, miért éppen Magyarország mellett döntött, milyennek találja Nyíregyházát és hogyan ízlik neki a magyar nyelv, természetesen a saját anyanyelvén válaszolt, ami lefordítva így hangzik:

– Megpályáztam egy állást, amelyet olyan fiatal diplomások számára hirdettek meg, akik külföldieket oktatnának a francia nyelvre. Magyarországot választottam, mert érdekes és izgalmas küldetésnek éreztem, hogy itt gimnazistákat taníthatok, valamint kíváncsi voltam az ország kultúrájára és látnivalóira is.

– Nyíregyháza nem túl nagy, de szép város. Épületei és kulturális élete is sokszínű. Szeretném még jobban megismerni, akárcsak a magyar nyelvet, amivel még nehezen boldogulok. Szabadidőmben olvasok, zenét hallgatok, fitnesszel és afro–karibi táncokkal (salsával, bachatával, kizombával, sembával) foglalkozom – árulta el a fiatal lektor, akitől azt is megtudtuk, hogy az eddig megkóstolt magyar ételek közül a palacsintát és a gulyáslevest találta a legfinomabbnak.

Olykor elfogja a honvágy

Pauline Braudy a tanulmányai során járt már Németország nyugati vidékén, Lengyelországban, illetve a Dominikai Köztársaságban tanárként dolgozott. Örömmel kóstol bele egy–egy ország „nyelvébe”, konyhájába és kultúrájába, mindennapi életébe. Mint mondta: bár a családtagjai és a barátai olykor nagyon hiányoznak neki, örül, hogy itt lehet Magyarország keleti szegletében, és nagyszerűen érzi magát Nyíregyházán.

Görgényi Gréta, Kovács Dorina (10. B), Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!